- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: ЕУ злоставља земље западног Балкана

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPХрватски председник Зоран Милановић
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је у Кући Европе да прву деценију чланства Хрватске у Европској унији не сматра ни успехом ни неуспехом и да ће се лично борити против тога да Унија постане федерација.
Он је рекао да је Хрватска дуго чекала да постане чланица ЕУ, али не тако дуго као државе западног Балкана, и описао је то неким обликом злостављања и неодговорности према тим земљама.
"Многи замишљају Европску унију као федерација, што никада по мени не сме постати. Ја ћу се против тога лично борити", рекао је Милановић у уводном обраћању на конференцији "10 година Републике Хрватске у Европској унији".
Милановић је додао да се противи било каквој идеји о федералној држави, о Бриселу који би надоместио Београд, Будимпешту, Беч.
"То не желим. Не желим да опет имамо неки центар моћи", додао је.
"Буџет ЕУ је толико мален да се с њим заиста не може ништа радити осим иновацијских центрара, понеки мост, ватрогасни дом, све оно што седмично гледам ван Загреба и то је добро јер уместо тога је ништа", сматра Милановић.
Хрватски председник је додао да ЕУ „пати, што је тешко излечиво, од хроничног мањка демократије и одговорности и поновно је прозвао шефа европске дипломатије Џозепа Бореља.
"Борељ је оптерећен таквим аферама да у мојој влади не би могао бити министар, а у Пленковићевој не знам. Као ни (председница Европске комисије) Урсула фон дер Лајен”, додао је Милановић.
Борељ је одбио захтев Хрватске да учествује у мисији "Алтеа" у Босни и Херцеговини, војној мисији ЕУ, а Милановић је поновио да је његов допис пун лажи.
Милановић се осврнуо и на посету француског председника Емануела Макрона Пекингу која је узбуркала западне савезнике, али он сматра да је Макрон имао право кад је говорио о већој аутономији ЕУ.
Рекао је да у овом тренутку "Макрона сматра најкалибриранијим, најразумнијим и најпотентнијим европским лидером".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала