- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки стручњаци оспоравају цензуру Спутњика и РТ

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаСпутњик студио лого
Спутњик студио лого - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Санкције против руских медија РТ и Спутњик у ЕУ су разумљиве, али веома упитне са становишта европског права, наводи се у Извештају о основним правима који већ деценијама издаје десет немачких организације, међу којима су Међународна лига за људска права и ПроАзил.
„Њима се цензуришу садржаји и право да свако изгради своје мишљење“, пише у извештају правник Ролф Геснер.
Геснер истиче да морају да буду допуштене и информације и наративи који се некоме не допадају, чак и ако долазе с „друге стране“ и то без обзира шта се мисли о њиховом садржају, квалитету или моралном квалитету.
Геснер додаје да медији једино могу да се спрече да крше закон.
„У елементарне потребе човека спада то да се информише из што више извора, да прошири сопствено знање и тако развија своју личност“, навео је овај правник цитат из једне пресуде Савезног уставног суда Немачке.

Украјинци су постали „избеглице прве класе“

У извештају се упозорава да Немачка и друге земље ЕУ посматрају Украјинце као избеглице „прве класе“, које имају далеко бољи третман од осталих. Наводи се да Украјинци могу да бораве у ЕУ без много бирократије, да доведу породице, имају медицинску негу, траже посао, деца им иду у школу.
У томе се могу наћи и позитивне стране, пише Максимилијан Пил са Универзитета у Каселу и додаје да је ефикасна хуманитарна помоћ ЕУ важна, јер се у „прошлости често поступало нејединствено и репресивно при прихвату избеглица“.
Овај стручњак оцењује, да такав третман Украјинаца иде на рачун избеглица из ваневропских земаља које најпре бивају приморане да живе у прихватним центрима.
Солидарност са Украјинцима не би смела да замаскира „ситуацију у којој су избеглице на спољним границама ЕУ, а која је неподношљива са становишта људских права“, написао је Пил и подсетио да је Средоземно море и даље једна од најсмртоноснијих граница на свету.
„Пријем једних, ограђивање од других - то је темељ избегличке политике која више нема универзални карактер, већ прати дневнополитичке догађаје“, закључио је Пил.
У извештају се коментарише и одлука Владе немачког канцелара Олафа Шолца да наоружава Кијев и определи додатних сто милијарди евра за немачку армију – због чега је промењен и Устав.
„Та промена Устава противречи мировном карактеру тог Устава“, сматра правник Андреас Енгелман са Универзитета рада у Франкфурту.
Авенија Шанзелизе и Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
Након блокаде Спутњика у Француској власти прете и медијима који преносе вести руских медија
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СРБИЈА
ЕП усвојио резолуцију о Србији: Траже укидање Спутњика и РТ, жале због неувођења санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала