- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Преминуо црногорски књижевник и политичар Новак Килибарда

© Фото : Youtube/montenegronews/PrintscreenНовак Килибарда
Новак Килибарда - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Црногорски професор, књижевник и бивши политичар и председник Народне странке Новак Килибарда, преминуо је у 90. години.
Килибарда је преминуо јуче, а данас је сахрањен у кругу породице на подгоричком градском гробљу Чепурци, преноси РТЦГ.
Килибарда је рођен 7. јануара 1934. године у Бањанима, завршио је универзитетске студије и докторат наука у Београду, након чега је радио у Вишеградској гимназији, на Педагошкој академији у Никшићу и на Универзитету Црне Горе.
Аутор је великог броја романа и књига приповедака.
За своје књижевно дело добио је награде „Радоје Домановић“, „Бранко Ћопић“, „Јединство“ за књигу године 1988, награду Српске књижевне задруге и Тринаестојулску награду Републике Црне Горе.
Килибарда се политиком бавио још од седамдесетих година 20. века, када је биран за посланика Скупштине Социјалистичке Републике Црне Горе. Убрзо је пао у немилост, а политици се вратио почетком деведесетих, као оснивач Народне странке. У једном делу своје политичке каријере заговарао је политику српског уједињења, да би је потом променио у политику црногорске независности.
Био је на функцији потпредседника Владе Црне Горе 1999. и 2000. године, док је биран за посланика у Скупштини Црне Горе у више мандата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала