- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Америка својом политиком „пуца себи у ногу“

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин, Дан победе
Председник Русије Владимир Путин, Дан победе - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе својом економском политиком само штете свом развоју и „саме себи пуцају у ногу“, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници другог Евроазијског економског форума који се одржава у Москви.
Он је констатовао да се на глобалној сцени дешавају фундаменталне промене.

„Видимо да на глобалној арени долази до заиста дубоких, фундаменталних промена. Све више земаља иде путем јачања националног суверенитета, вођења самосталне, независне унутрашње и спољне политике, придржавају се сопственог модела развоја“, истакао је руски лидер, додајући да се све те земље залажу за изградњу нове, праведније архитектуре међународних економских односа.

Истовремено, Сједињене Америчке Државе, које претендују на хегемонију, својом економском политиком штете саме себи.

„Сједињене Америчке Државе својом економском политиком само доприносе паду своје привреде и, као што сам већ рекао, једноставно пуцају себи у ногу“, рекао је руски председник.

Са друге стране, упркос кризи у светској трговини, обим БДП-а Евроазијске економске заједнице пао је за само 1,6 одсто, констатовао је Путин.
„Бројке говоре саме за себе. Упркос великој кризи у светској економији и трговини, значајне геополитичке ризике и фактор неизвесности, укупан БДП држава Евроазијске економске уније за 2022. години се смањио за 1,6 одсто, иако су неки експерти предвиђали потпуно другачији сценарио, сценарио колапса“, истакао је Путин.
Сценарио који је предвиђао суноврат руске економије очигледно се неће остварити, истакао је руски лидер.

Кардиналне промене у финансијској сфери

У међународној финансијској сфери дешавају се кардиналне промене, а Русија не само да успева да се прилагоди, него и постаје лидер у тој области, казао је Путин.
„Водимо политику усмерену на смањење удела валута непријатељских земаља у међусобним обрачунима и намеравамо да још активније радимо на томе са партнерима у целом свету и у Евроазијској економској заједници, између осталог и у циљу потпуног преласка на националне валуте. И многе друге светске економије које се брзо развијају, попут Кине, Индије, земаља Латинске Америке, прелазе на коришћење националних валута у спољнотрговинским трансакцијама“, рекао је руски лидер.
Како је додао, важно је координирати заједничке напоре за формирање новог децентрализованог светског финансијског система – „што систем буде децентрализованији, то ће бити боље за светску економију“.

Запад покушава да спречи сарадњу других земаља са Русијом

Москва увек савесно приступа сарадњи са другим земљама и стриктно поштује своје обавезе, рекао је Путин. Са друге стране, западни противници убеђивањем, обећањима, уценама покушавају да прекину сарадњу других земаља са Русијом.

„Сви знају да наши западни противници покушавају да наговарањима, разним обећањима, уценама приморају многе наше партнере да окончају профитабилну сарадњу са Русијом, притом их уопште не интересује какве ће то губитке донети тим државама и њиховим народима“, напоменуо је он.

Председник Русије Владимир Путин у Казахастану - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РУСИЈА
Путин: Кијев нас сматра агресором, док узима новац за транзит руских енергента
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала