- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Безбедносни форум у Москви, присуствују Додик и Вулин; „Напетост у свету расте“ - поручио Путин

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Нестабилност у свету расте и појављују се нова жаришта напетости, рекао је руски председник Владимир Путин, истичући да је то у великој мери повезано са жељом САД да задрже доминацију, игноришући суверенитет.
"Све то је праћено нагомилавањем војног потенцијала, мешањем у унутрашње ствари других држава без преседана и покушајима да се извуче корист из енергетске и прехрамбене кризе које су изазвале западне земље", навео је Путин у видео-поруци добродошлице учесницима 11. Међународних сусрета званичника задужених за питања безбедности.
Народи многих држава преживљавају драматичне последице преврата организованих споља, указао је он и додао да је то директно повезано са жељом појединачних држава и организација да очувају своју доминацију, да наметну своја правила, у потпуности игноришући суверенитет, националне интересе и традицију других држава.
Русија је спремна за тесну сарадњу са свим заинтересованим земљама како би се суочиле са заједничким изазовима човечанства, навео је руски председник и додао да ће Русија јачати везе са земљама Азије, Африке и Латинске Америке.
„Русија има пуно савезника и партнера у разним регионима и на различитим континентима, искрено ценимо историјски чврсте, пријатељске везе са државама Азије, Африке, Латинске Америке. Наставићемо да јачамо то пријатељство“, поручио је Путин.
Како је истакао, уверен је да ће Русија и њени савезници успети у намери да се формира праведнији свет.

„Уверен сам да ћемо заједно успети у формирању праведнијег, мултиполарног света, а идеја искључивости, баш као и неоколонијални систем која је омогућавала да се експлоатишу ресурси света, неизбежно ће отићи у прошлост“, поручио је руски председник.

Москва сматра да за западну политику уцена и незаконитих санкција постоји алтернатива ─ јачање стабилности у свету, додао је Путин.

"Русија је уверена да за тај рушилачки курс, политику уцена и нелегитимних санкција постоји реална алтернатива – то је јачање стабилности у свету, доследна изградња система јединствене недељиве безбедности, задаци у циљу јачања економског, технолошког и социјалног развоја. И овде је пре свега неопходна координација напора свих држава, напоран заједнички рад на бази узајамног поштовања, партнерства и поверења", рекао је руски председник.

Он је додао да се сви ти принципи налазе у обновљеној стратегији руске спољне политике.
Председик Републике Српске Милорад Додик ће се као специјални гост обратити на безбедносном форуму у Русији. На седници учествује и директор БИА Александар Вулин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала