- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си одговорио на "епохално питање"

© AP Photo / Andy WongСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг учествовао је у пленарној седници Другог Евроазијског економског форума који се одржава у Москви у онлајн формату. Том приликом, он је скренуо пажњу на чињеницу да савремени свет пролази кроз дубоке промене, које карактерише формирање мултиполарног светског поретка и неповратан тренд ка економској глобализацији.
Председник Кине је истакао да је Евроазија најнасељенији континент са највећим бројем земаља и најразноврснијим цивилизацијама. Који пут изабрати пред турбулентним светом који се брзо мења, запитао се Си. Према његовим речима, од тог одговора ће зависи не само добробит становништва у региону, већ и судбина целог света.
Одговор Кине на тако значајно питање, нагласио је Си Ђинпинг, недвосмислен је и врло јасан:
„У оквиру мојих иницијатива о глобалном развоју, глобалној безбедности, глобалној цивилизацијској иницијативи, позвао сам на изградњу чистог и лепог света где владају дугорочни мир, општа безбедност, општи просперитет, отвореност и инклузивност", истакао је он.
Он је подсетио да се ове године навршава 10 година од покретања пројекта "Један појас – један пут".
"Његова полазна тачка и крајњи циљ је отварање нових могућности за заједнички развој и отварање пута за добробит земаља света“, закључио је Си.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала