- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Умрла краљица рокенрола - Тина Тарнер

© Юрий АбрамочкинПоп певачица Тина Тарнер
Поп певачица Тина Тарнер - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Певачица Тина Тарнер умрла је у 83. години, саопштио је њен портпарол.
„Тина Тарнер, "краљица рокенрола" умрла је данас у 83. години након дуге болести у свом дому у Швајцарској“, саопштио је њен портпарол.
Тина Тарнер једна је од најзначајнијих певачица у историји светске музике.
Оставила је иза себе безброј хитова, изградила препознатљив музички стил праћен оригиналном кореографијом.
Последњих година, борила се са последицама рака црева, који јој је дијагностикован 2016, док јој је 2017. године трансплантиран бубрег.
Тарнерова је стекла славу и постала је један од највећих извођача на свету као соло-уметник и једна од кључних поп-икона 1980-их година.
Тарнерова је потврдила и појачала улогу црнкиња у рокенролу, дефинишући еру музике у којој је стварала до те мере, да је Мик Џегер признао да му је била инспирација.
После две деценије рада са својим мужем, за којег се испоставило да има насилан карактер, Ајком Тарнером, кренула је кроз каријеру сама и – после неколико неуспешних почетака – постала је једна од кључних поп-икона 1980-их са албумом Private dancer.
Њен живот је забележен у три мемоара, биографском филму, џубокс мјузиклу, а 2021. године у документарном филму Тина.
„Њен музички лик је увек био набијена комбинација мистерије, као и лагане, меланхолије помешане са јаком виталношћу која је често кокетирала са опасношћу“, написала је научница Дафни А. Брукс за Гардијан 2018.
Рођена је као Ана Меј Булок 26. новембра 1939. године и одрасла је у Натбушу у Тенесију, где је, како је говорила, као дете брала памук са својом породицом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала