Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Американци издвајају милионе долара у покушају да пласирају само своју "истину"

© Sputnik / Владимир ТрефиловНовчанице
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Издвајање милиона долара за борбу против наводно малигног руског утицаја на Балкану је већ виђена пракса Американаца који мисле да парама могу да прогурају причу да су руски медији пропаганда а амерички сто посто истина, каже Никола Шаиновић, бивши премијер Србије.
Вест да је председник САД тражио је од Конгреса 108 милиона долара за борбу против наводног малигног руског утицаја на Западном Балкану наводи се у извештају помоћника шефа америчке Агенције за међународни развој (USAID) за Европу и Евроазију Ерин Маки.

Медији су као и топови

Према њеним наводима, Русија жели да искористи локалне несугласице на Западном Балкану како би нарушила мир и стабилност.
Никола Шаиновић, бивши премијер Србије, истиче да је ово империјални рат Америке, и то рат свим средствима, без разлике да ли су у питању тенкови или медији.
„До сада резултати тог рата су да је скинуто емитовање телевизије РТ у Европи. То је прича у којој се каже да су руски медији сто посто пропаганда а да је рецимо Си-Ен-Ен сто посто истина. То ни неки аматер не може да прогута, али на то се не осврће администрација Америке већ тера даље по свом. Тај приступ да се руски утицај назива „малигни“ сам по себи говори да је то термин који треба да плаши народ, дакле, није ни политички нити било какав други термин који има значење али то је америчка методологија ,“ објашњава Шаиновић, уз напомену да овде на Балкану тај такозвани „малигни“ утицај Русије није виђен, јер нас Русија није ни бомбардовала, нити изазивала унутрашњу дестабилизацију наше земље, већ је све то радио и данас ради - Запад.

На рушење Милошевића потрошили 200 милиона

„Лично сам сведок томе дуже од 30 година. То да се сада инвестира у сузбијање руских медија биће у склопу притиска на српске власти , што мислим да неће дати ефекат а издвојен новац може да служи за финансирање пропаганде супротне врсте и код оних који су спремни да је доносе. Ми смо некада имали у припремама за смену Слободана Милошевића амерички штаб у Будимпешти на челу кога је био тадашњи амерички амбасадор у Загребу Вилијам Монтгомери, после чега је дошао за амбасадора у Београд. Да ли треба да било шта објашњавам шта је он тада у ствари радио?“ пита наш саговорник.
Шаиновић подсећа да је Монтгомери у својој књизи истакао да је за те потребе тада потрошио 200 милиона долара.
„Према томе, све је већ виђено, ово је наставак те империјалне кампање и могу да кажем да им ни прошли пут није донео ништа добро и да неће ни сад,“ уверен је Шаиновић.
Наш саговорник сматра да би данас Американцима било јако тешко да понове тај сценарио који су применили уочи пада Слободана Милошевића.

Свет није исти

„Ситуација се доста променила: нити је исти свет, нити је Србија у постратној ситуацији каква је била 2000. године, а ни окружење и стање у окружењу у светској заједници није исто. Тако данас имамо и Русију и Кину као велике силе присутне на светској сцени а чињеница да Косово не признаје стотинак држава и поред огромног притиска дугог 20 година говори да та врста америчке политике полако почиње да се одбија од зида нација и народа које не раде то што много воле Србију него зато што виде да ће и они доћи на ред,“ запажа Шаиновић.
Иначе, у поменутим извештају истиче се да руски утицај далеко превазилази границе Украјине, Белорусије и Молдавије, а како је навела Ерин Маки, Бајден је тражио и додатан 31 милион долара за ублажавање руског утицаја у БиХ и реформу гасног сектора.
Такође критиковала председника Републике Српске Милорада Додика који се јуче састао у Москви са руским председником Владимиром Путином речима да председник РС „јача своју опасну конфронтациону политику и прети отцепљењем“.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РЕГИОН
Бајден тражио 108 милиона долара за борбу против „малигног руског утицаја“ на Западном Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала