- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Одржана Спасовданска литија у Београду, патријарх служио помен за настрадалу децу /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије у Спасовданској литији у Београду
Патријарх Порфирије у Спасовданској литији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
У Београду је одржана Спасовданска литија у присуству црквених великодостојника и грађана који су се, упркос киши, окупили у великом броју. Литију је предводио патријарх Порфирије, а верни народ у дугој колони ходао је иза моштију Светог владике Николаја Велимировића које су за ову прилику донете из манастира Лелић.
Литија је кренула од храма Вазнесења Господњег у Београду, а застала је на углу Улица краља Милана и краља Милутина, где је патријарх Порфирије служио помен недавно страдалим ђацима, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.
На челу литије са великим крстом Господњим у рукама били су патријархови стипендисти — Нишлијка Сара Димитријевић, студент друге године Православног богословског факултета, и Ужичанин Милан Богосављевић, апсолвент Философског факултета у Београду.
Литији је присуствовао велики број епископа, као и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Крајње одредиште литије био је Храм Светог Саве, где се патријарх Порфирије, после служеног молебана, обратио окупљенима.
По завршетку литије и обраћања патријарха, мошти владике Николаја унете су у Храм Светог Саве, где ће народ моћи да их целива до недеље, 27. маја.
Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.
Патријарх Порфирије служио је јутрос архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја верника. Славски колач преломио је у присуству челника града Београда и функционера Владе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала