- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Џикићева лекција која је неопходна и Србији: „Вероватно сте чули за Шпанију...“

© Фото : АБА лига / СЦ ДербиАлександар Џикић
Александар Џикић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Александар Џикић, српски кошаркашки тренер, одржао је лекцију из кошаркашког патриотизма, у случају Израела, а тај принцип је веома употребљив и за српске околности.
Џикић, тренер Хапоела из Јерусалима, са којим је изненадио све и стигао до финала ФИБА Лиге шампиона, критиковао је начин на који су млади играчи третирани у Израелу.
„Има једна држава која је прилично успешна у кошарци. Шпанија, вероватно сте чули... Знате ли шта је карактеристично за Шпанију? Она не једе своју децу. Она помаже својој деци. Због тога њихова деца не иду у неке Албе, Партизане, не иду широм света...“, навео је Џикић.
Он је на тај начин апострофирао чињеницу да су млади играчи из Израела отишли у друге државе да би добили шансу да играју.
У Алби су чак двојица, Тамир Блат и Јовел Зосман, док је у Партизану Јам Мадар, проглашен за најбољег младог играча Евролиге.
С тим у вези, пример Израела је симптоматичан и за Србију, све мање младих играча добија праве шансе у српским тимовима, не рачунајући пројектне клубове какав је на пример Мега, који креира играче по америчком калупу са жељом да их што пре пласира у НБА лигу.
А тамо, као неформирани играчи, готово да немају шта да траже, док су за то време, са друге стране, могли у неком од домаћих клубова са такмичарским амбицијама могли да стекну искуство и шампионски менталитет неопходан за прављење велике каријере, како на клупском, тако и на репрезентативном нивоу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала