- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историјски договор Јерменије и Азербејџана у Москви

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Јерменија и Азербејџан договорили су међусобно признање територијалног интегритета, саопштио је премијер Јерменије Никол Пашињан на самиту Евроазијске економске уније у Москви.
„На основу тога добро напредујемо ка регулисању међусобних односа“, казао је Пашињан.
Истовремено је подсетио на питање права и безбедности становника Нагорно Карабаха у оквиру међународног механизма.
„Надам се да ће ускоро бити успостављен нормалан, конструктиван дијалог између Бакуа и Степанакерта“, истакао је Пашињан.
Такође је рекао да је Јереван спреман да деблокира комуникације на Јужном Кавказу.
„Спремни смо да одблокирамо све транспортне и економске везе у региону. Спремни смо да отворимо регионалне комуникације у оквиру суверенитета и јурисдикције земаља кроз које оне пролазе“, додао је премијер Јерменије, истакавши да има у виду транспортне и економске комуникације које су предвиђене трилатералним изјавама лидера Јерменије, Русије и Азербејџана.

Баку нема територијалне претензије према Јерменији

Са друге стране, председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да Баку нема територијалних претензија према Јерменији.

„Постоји могућност да Баку и Јереван постигну мировни споразум, поготово што је Јерменија званично признала Карабах као део Азербејџана“, казао је Алијев.

Алијев је додао да постоје озбиљни предуслови за нормализацију односа на основу међусобног признавања територијалног интегритета.

Следе састанци са Путином

Председник Русије Владимир Путин изразио је наду да ће током трилатералног састанка са Алијевом и Пашињаном стране успети да се договоре о спорним питањима.
Како је додао, „много је важније ово што су сада казали председник Азербејџана и премијер Јерменије – да постоји принципијелни договор о питању територијалног интегритета“.
По речима Путина, то је основа за договарање око других питања која су такође значајна.
„Надам се да ћемо успети да се договоримо око онога што је сасвим очигледно у сфери интереса економског развоја како за Азербејџан, тако и за Јерменију, па и за цео регион. Мислим да ћемо имати времена да у трилатералном формату детаљно разговарамо о свему томе“, казао је Путин.
Данас ће руски председник одржати два билатерална састанка са Алијевом и Пашињаном након чега се очекује састанак у трилатералном формату.

Алијев захвалио Путину

На састанку са Путином, Алијев је захвалио руском колеги за напоре које је руска страна уложила по питању нормализације односа између Јерменије и Азербејџана, истакавши да то Азербејџан веома цени.
Јереван и Баку су прошле године уз посредовање Русије, САД и Европске уније започели преговоре о будућем мировном споразуму. Обе земље повремено износе предлоге за садржај документа.
Пашињан је прошле недеље најавио међусобно признање територијалног интегритета између Јерменије и Азербејџана у оквиру совјетских административних граница. Како је казао, Баку признаје 29,800 квадратних километара територије Јерменије, а Јереван 86.600 квадратних километара територије Азербејџана.
Политичар је прецизирао да у територију Азербејџана, коју је Јереван спреман да призна, улази и Нагорно Карабах. Пашињан је додао да је неопходно израдити гаранције које ће искључити „наставак политике етничког чишћења и геноцида“ над Јерменима који живе у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала