- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руски пијаниста наступа са Београдском филхармонијом

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆНовогодишњи концерт Београдске филхармоније
Новогодишњи концерт Београдске филхармоније - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Руски пијаниста Андреј Коробејников наступиће на концерту 26. маја на Коларцу заједно са Београдском филхармонијом, коју ће предводити шеф-диригент Габријел Фелц.
На репертоару је „цар“ клавирских концерата, Бетовенов „Емперор“, као и композиције Берга и Моцарта. Филхармонијска сезона посвећена светским метрополама стиже до Беча, центра музичког живота Европе. Програм овог концерта спаја композиторе чије је стваралаштво неодвојиво везано за ову музичку престоницу, саопштено је из Филхармоније.
Андреј Коробејников, јединствени пијаниста са уникатним осећајем за клавир и техничким мајсторством, неоспорно је један од најспретнијих и најдаровитијих умова у класичној музици.
Не само да броји у водеће пијанисте данашњице, један је од најтраженијих и најнеобичнијих уметничких интерпретатора нашег времена, наводи Филхармонија.
Пред филхармонијском публиком, извешће блистав Бетовенов Пети концерт за клавир и оркестар, назван царски – „Емперор“, због своје тријумфалне атмосфере.
Прва проба пијанисте са оркестром била је прилика за дружење са тинејџерима за које је диригент Фелц припремио водич кроз Бетовеново стваралаштво.
Поред младих из београдских школа и гимназија, специјални гости овог посебног часа музичког били су и ученици из Прокупља, победници новогодишњег изазова Београдске филхармоније.
Поред клавирског ремек дела у петак увече на Коларцу, на програму су „Три комада“ за оркестар Албана Берга, као и Моцартова симфонија број 29, коју је компоновао са 18 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала