- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турски угао: Покушај напада на руски брод – провокација с циљем подривања сарадње Анкаре и Москве

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте Русије
Бродови Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Покушај украјинске војске да изведе напад на брод руске Црноморске флоте који штити гасоводе у Црном мору је провокација чији је циљ подривање сарадње између Русије и Турске и дестабилизација црноморског региона, рекао је за Спутњик турски експерт за међународне односе Бариш Хасан.

„Такве акције су покушај ширења моћи и утицаја НАТО на регион Црног мора. САД су желеле да заобиђу одредбе Конвенције из Монтреа о мореузима (Босфор и Дарданели), због чега су вршиле огроман притисак на Турску. Међутим, турска Влада се успротивила кршењу одредби Конвенције и отварању мореуза за војне снаге НАТО. Зато би ово могао да буде покушај да се прошири моћ НАТО на Црно море. Наравно, то је негативан фактор у погледу безбедности Турске и Русије у региону“, објаснио је стручњак.

Како додаје, ако после другог круга избора у Турској, који ће се одржати 28. маја, „остане на челу државе актуелна власт, могао би да се повећа број сличних провокација у Црном мору“.
„Међутим, паралелно са тим, турско-руска сарадња ће само јачати“, сматра Хасан.
У првом кругу председничких избора који су одржани у Турској председник земље Реџеп Тајип Ердоган је освојио 49,51 одсто гласова, а његов супарник, лидер опозиције Кемал Киличдароглу – 44, 88 одсто. Други круг избора одржаће се 28. маја.
Раније је саопштено да је украјинска војска покушала да помоћу три беспилотна чамца изведе напад на руски брод „Иван Хурс“ који штити гасоводе у Црном мору. Сви непријатељски чамци су уништени ватром из наоружања руског брода на 140 километара североисточно од мореуза Босфор. Руски брод је наставио да испуњава све задатке.
Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.
Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.
Брод „Иван Хурс“ одбио напад беспилотних чамаца Оружаних снага Украјине кавер - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Брод „Иван Хурс“ одбио напад беспилотних чамаца Оружаних снага Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала