Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вархељи у Северној Митровици: Прошетао мостом на Ибру, па састао са представницима Српске листе

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕвропски комесар за проширење Оливер Вархељи
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи   - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи, након Приштине, посетио је и северни део Косовске Митровице, где се састао са представницима Српске листе.
Вархељи је са сарадницима, пешице прешао мост на Ибру између северног и јужног дела Косовске Митровице, долазећи на састанак са представницима Српске листе.
Он се састао са председником Српске листе Гораном Ракићем и потпредседником Игором Симићем.
Након састанка, после ког није било изјава, Вархељи је објавио да је оснивање Заједнице српских општина предуслов за нормализацију и напредак Приштине на путу ка Европској унији.
Вархељи је додао да је са Ракићем разговарао о подршци Европске уније региону.

„Подршка имплементацији споразума из дијалога, укључујући ЗСО“

Вархељи је после састанака у Приштини објавио да ЕУ нуди подршку у имплементацији споразума из дијалога, укључујући и договор о Заједници српских општина.
„Отворена дискусија са премијером Аљбином Куртијем, замеником Бесником Бисљимијем и члановима кабинета о напретку Косова на путу према Европској унији. ЕУ нуди значајну подршку у економском напретку, што је повезано са даљом имплементацијом реформи, као и имплементацијом договореног споразума, укључујући имплементацију Заједнице српских општина“, написао је Вархељи на Твитеру.
Вархељи је разговарао и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, а после састанка је изјавио да би тзв. Косово и Србија без одлагања требало да спроведу своје обавезе, преноси Кљан Косова.
Вархељи је, на конференцији за медије, казао да је постигнут напредак те да је сада неопходно да обе стране без одлагању спроведу преузете обавезе.
„Укључујући и споразуме из 2015, укључујући права свих. Мој циљ није само да подсетим, већ да додам елемент који ће убрзати препоруке“, казао је Вархељи.
Додао је да ће од успешног дијалога сви имати користи.
„Овде смо да објаснимо да ће успешан дијалог донети резултате и развој за људе“, навео је.
Шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Томаш Суниог је, најављујући посету Вархељија Косову и Метохији, објавио на Твитеру да ће она продубити односе Европске уније и тзв. Косова на његовом европском путу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала