Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се састао са америчким сенаторима, разговарано и о Косову и Метохији

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆСастанак председника Републике Србије Александра Вучића и сенатора Сједињених Америчких Држава Криса Марфија и Гарија Питерса
Састанак председника Републике Србије Александра Вучића и сенатора Сједињених Америчких Држава Криса Марфија и Гарија Питерса - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић примио је америчке сенаторе Криса Марфија и Гарија Питерса и у разговору истакао да је наша земља опредељена да развија ближу сарадњу са САД у свим областима од заједничког интереса.
Сенатори су изразили саучешће поводом недавних трагичних догађаја у Србији, те су, с обзиром на иницијативу сенатора Марфија за контролу оружја после масовне пуцњаве у школи у држави Конектикат, разменили мишљења о мерама које српске власти предузимају.
Део разговора био је посвећен дијалогу Београда и Приштине, те је председник Вучић истакао да је сада приоритет формирање Заједнице српских општина, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.
„Истакао сам да је приоритет формирање Заједнице српских општина, као и да ћемо наставити да инсистирамо на искључивој примени решења о ЗСО како је то предвиђено Бриселским споразумом“, навео је председник Србије на друштвеним мрежама.
Он је посебно нагласио да Београд од почетка показује озбиљност и одговорност у процесу дијалога, упркос сталним провокацијама и бројним једностраним потезима Приштине, који опструишу налажење компромисног и одрживог решења.
Говорећи о актуелној геополитичкој и безбедносној ситуацији у свету, Вучић је поновио да Србија остаје привржена доследној политици чувања националних и државних интереса, као и поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава.
Председник је навео да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону, позитивна агенда и јачање регионалне сарадње у свим областима, а посебно у области економије, чиме Србија, кроз иницијативе попут Отвореног Балкана, доследно и упорно промовише политику окренуту ка будућности, стављајући тежиште на узајамно корисну сарадњу.
Он је додао да су разговарали и о бројним другим питањима од интереса за две земље.
„Поновио сам опредељеност Србије да настави да развија односе са САД на основама међусобног поштовања и разумевања“, истакао је Вучић.
Марфи је демократски сенатор из Конектиката, а Питерс демократа из Мичигена.

Марфи: Вучић је пријатељ, имамо и слагања и несугласице

Амерички сенатор Крис Марфи саопштио је данас да је на састанку са председником Србије Александром Вучићем разговарао о ситуацији у Украјини, Косову и Метохији и оружаном насиљу.
Он је навео да је Вучић пријатељ, као и да увек ужива у њиховој искреној размени мишљења.
„Управо завршен састанак са председником Србије Вучићем. Александар је пријатељ и увек уживам у нашој искреној размени мишљења. Имали смо продуктивну дискусију о Украјини, Косову и оружаном насиљу. Имамо слагања и несугласице и о свему смо разговарали“, написао је Марфи на Твитеру.
Састанку је, поред Марфија, присуствовао и амерички сенатор Гери Питерс.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала