- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Збирка "Први самит Покрета несврстаних у Београду“ уписана у регистар Унеска

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПокрет несврстаних у Београду
Покрет несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Документарна збирка "Први самит Покрета несврстаних у Београду“, чију номинацију су заједно са Србијом поднели Индонезија, Индија, Египат и Алжир, уписана је у Унесков Међународни регистар "Памћење света“, саопштило је данас Министарство културе Србије.
"Номинациони досије, за који је доринос дао Архив Југославије, документује Први самит Покрета несврстаних, који је означио активну улогу земаља Трећег света у смањењу светских тензија, позивајући на крај колонијализма, империјализма и расизма, као и промоцију мирне коегзистенције и светског мира", каже се у саопштењу.
У саопштењу се подсећа да је за 60 година постојања Покрет окупио 120 земаља, а збирка се састоји се од 76 текстуалних архива, 242 фотографије, једне аудио архиве и 15 филмова.
Програм "Памћење света" Унеско је покренуо 1997. године да би се сачувала и промовисала светска културна документациона баштина од универзалне вредности. Светски регистар културне документационе баштине пандан је светском регистру непокретних споменика културе.
Заједно са збирком „Први самит Покрета несврстаних у Београду“, у Међународни регистар „Памћење света“ уписане су 63 документарне збирке, и сада је укупан број збирки у регистру 494.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала