- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинеска симулација - упозорење за САД: Носачи у Јужном кинеском мору могу бити потпуно уништени

CC0 / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni / Амерички носач авиона "Џералд Форд"
Амерички носач авиона Џералд Форд - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Симулације које су осмислили кинески истраживачи откриле су да би најцењенији носач авиона америчке војске највероватније могао да буде потопљен са релативном лакоћом у случају рата у Јужном кинеском мору.
Канонада хиперсоничних пројектила могла би готово сигурно да потопи најмоћнију групу носача авиона америчке војске у потенцијалном сукобу, према симулацијама ратних игара које је спровео тим кинеских војних планера.
Користећи 24 најнапредније противбродске ракете, кинеске снаге су уништавале флоту носача коју је предводио „Џералд Р. Форд“ током 20 симулираних битака које су вођене на платформи за ратне игре Народноослободилачке армије Кине.
У симулацији, амерички бродови су се нашли под ватром након што су игнорисали вишеструка кинеска упозорења да се не приближавају острву у Јужном кинеском мору које контролише Пекинг.
Током тестирања, дизајнери ратних игара употребили су групу носача авиона састављену од шест бродовакоји су одабрани због своје „неупоредиве снаге и напредне технологије“, преноси хонгконшки лист „СЦМП“.
Према налазу истраживача, које је предводио Цао Хонгсонг са Северног кинеског универзитета, група носача авиона „Џералд Форд“, у којој су били и крстарица „Сан Хасинто“ и четири разарача класе „Арли Бурк“, за коју се некада сматрало да је непотопива, могла би да буде уништена уз употребу тек неколико удара хиперсоничних ракета.
Кинески војни планери су сами себи поставили низ ограничења у симулацији, укључујући смањење приступа шпијунским сателитима у свемиру и ограничавање броја доступних хиперсоничних пројектила.
„Главнипринцип који је био у основи вежбе био је да „будемо благи према непријатељу и строги према себи“, објаснио је Цао Хонгсонг.
Како је лист са седиштем у Хонг Конгу пренео, током симулације, кинеска војска користила је своју мрежу за надзор на мору да открије и идентификује америчку групу носача пре него што је истовремено испалила осам мање поузданих хиперсоничних пројектила са јужних и централних локација у Кини.
Иако су „неки од пројектила пресретнути, напад је исцрпио муницију СМ-3 америчке флоте, отварајући пут кинеској армији за лансирање осам својих прецизнијих хиперсоничних пројектила из северне и западне Кине: четири су била фокусирана на носач авиона док су остали гађали разараче“, наводи лист.
„После напада, четирибродаплавог тима (америчког) су преживела, и то углавном разарачи“.
Операција „чишћења“ са шест мање прецизних хиперсоничних пројектила успела је да се изврши над преосталим пловилима, утврдио је истраживачки рад.
Након што је симулација изведена 20 пута како би се омогућиле различите варијабле које би могле утицати на исход, стратегија тима је на крају била у стању да елиминише у просеку пет или шест од укупно шест бродова што је ефективно значило „потпуно уништење“ групе носача.
Ова симулација требало би да служи као упозорење Вашингтону против било каквих провокација у Јужном кинеском мору, додаје лист.
Анонимни истраживач из Пекинга са којим је хонгконшки лист разговарао сугерише да би „већа транспарентност о војним способностима и намерама Кине могла помоћи да се смање неспоразуми и погрешне процене на обе стране, што би заузврат могло да помогне у смањењу ризика од сукоба“..
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СВЕТ
Бајден: Г7 сагласна, очекујемо отопљење у односима са Кином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала