- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Думе: Државе зависне од долара морају да траже алтернативну валуту

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије у Москви
Зграда Државне думе Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Државе које су зависне од долара би требало да потраже алтернативу тој валути, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.
„Све државе које зависе од долара већ данас би требало да потраже алтернативу тој валути и на тај начин да умање ризике за своје грађане, јер су САД на ивици дефолта. Амерички председник Џозеф Бајден је, као и његов претходник, принуђен да поново подигне границу америчког државног дуга“, написао је он на Телеграму.
Према његовим речима, оваква одлука се од Другог светског рата примењивала више од 100 пута и додао да САД живе на рачун других држава и тако смањују могућност да самостално сервисирају дуг.
„Размислите о томе да би у 2023. години износ за плаћање камата по америчком државном дугу могао да буде 1,5 билиона долара, што је скоро трећина свих прихода у америчком буџету!“, истакао је он.
Додао је да то доводи до све већих ризика и зато многе земље прелазе на обрачуне у националним валутама.
„Долар постаје токсичан и све финансијске пирамиде, као што показује историја, пре или касније се завршавају колапсом. Међутим, овде је ситуација посебна. Амерички државни дуг је светска финансијска пирамида коју је Вашингтон изградио да би преварио друге народе и државе“, закључио је председник Државне думе.
Министарство финансија САД у писмима упућеним Конгресу САД упозорава да већ 1. јуна САД неће бити у стању да у пуном обиму испуњавају обавезе уколико законодавци до тада не одобре проширење лимита позајмица.
Садашња горња граница америчког државног дуга изности 31,4 билиона долара. Она је достигнута још у јануару, када је влада искористила ванредне економске мере како би избегла дефолт.
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Има ли краја? Америка горњу границу дуга подизала чак 78 пута - али више ништа неће бити исто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала