- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Документа нађена у лабораторији у Херсонској области потврдила: САД у Украјини праве биолошко оружје

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Руско Министарство одбране дошло је до података који још једном потврђују да су САД на територији Украјине развијале биолошко оружје, рекао је начелник снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
Он је указао на чињенице о прикупљању сојева вируса птичјег грипа који могу да савладају међуврсне баријере.
Ради се о документима које је војска пронашла у лабораторији биосферног резервата у месту Асканија-Нова у Херсонској области.
Како се наводи, ти материјали потврђују умешаност Харковског института ветерине у америчке пројекте „Ју-Пи-8“, „Пи-444“, „Флај-Флај-Веј“ чији је циљ, према речима Кирилова, процена услова у којима пренос патогена у економском смислу значајних инфекција могу бити ван контроле, између осталог стварање ризика по прехрамбену безбедност.
„Америчко Министарство одбране активно изучава економски значајне инфекције ван граница своје територије у биолабораторијама дуж граница геополитичких противника. То још једном потврђује да САД мимо домаће јурисдикције, на територији Украјине, развијају компоненте биолошког оружја“, истакао је Кирилов.
Како је навео, оперативна група Министарства одбране је заједно са ФСБ и „Россељхознадзором“ потврдила чињенице о прикупљању и сертификацији сојева вируса птичјег грипа који имају високи епидемиолошки потенцијал и који могу да превазиђу међуврсне баријере, конкретно се ради о соју Х5Н8 чија је смртност у случају преноса на човека скоро 40 одсто.
Запослени у херсонском резервату су покушали да униште прикупљени биоматеријал, међутим, припадници Министарства одбране Русије су успели да открију трагове генетског материјала високо патогеног грипа, вируса Њукасл болести и друго.
Кирилов је подсетио на документима потврђену чињеницу о масовном помору птица на територији Асканија-Нова 2021. године због заразе, а у том контексту посебну забринутост изазива раст оболевања птица од грипа на територији Русије и у Европи, где се та појава региструје на годишњем ниво у а трошкови су од 2021. премашили три милијарде евра.
У Русији је од почетка ове године регистровано да је до појаве птичјег грипа дошло 32 пута и то у свим федералним окрузима.
У Америци, пак, од 2003. године било је оболевања птица и само један пренос на човека, а епидемија болести које су главна претња по прехрамбену безбедност, као што је афричка куга, није уопште регистрована.
Такође, Кирилов је навео да је октобра прошле године у САД објављена Национална стратегија за борбу против биолошких претњи која је доктриналног карактера и према којој је управљање биолошким ризицима кључни приоритет за САД.
Кирилов је додао да Америка као један од дугорочних циљева поставља војну примену биотехнологија, како би престигли стратешке супарнике. То је утврђено стратегијом у области биопроизводње од 23. марта ове године коју је разрадио Пентагон и којом је предвиђено да се у наредних пет година за финансирање издвоји 90 милијарди долара.

Украјина као платформа за распоређивање контингената НАТО

Кирилов је рекао да чињенице показују да су САД разматрале Украјину као платформу за распоређивање контингената НАТО.
Према његовим речима, представници Института „Волтер Рид“ руководили су војно-биолошким пројектима „Ју-П1“, „Ју-Пи2“ у оквору којих је вршено активно прикупљање биоматеријала становништва Украјине.
На пример, у оквиру пројекта „Ју-П1“ под изговором да изучавају ширење инфекција које изазивају крпељи прикупљено је преко 800 доза крви.
Документи показују, навео је Кирилов, да је тај Институт учествовао у изучавању антибиотске отпорности микроорганизама који су узети од украјинских војника током борби у Донбасу од 2014. До 2020. Године.
У четири украјинске болнице у различитим деловима земље проучавано је 813 микроорганизама од 162 пацијента.

„Поставља се логично питање: зашто је институт америчке пешадије изучавао отпорност микроорганизама издвојених на подручју Донбаса? То је још један доказ да су САД гледале на Украјину као на платформу за распоређивање војних контингената НАТО“, рекао је Кирилов.

Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Специјална операција у Украјини
Патрушев: Украјина полигон за тестирање америчког биолошког оружја, на мети и Грузија, Молдавија...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала