- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад и Украјина на раскршћу — две опције на столу

© AP Photo / LIBKOSУкрајински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
И највиша руководства у САД и другим западним земљама схватају да је нереално да Украјина врати изгубљене територије. Зато су Запад и Украјина на раскршћу, сматрају руски војни експерти.
Председник америчког Здруженог комитета начелника штабова генерал Марк Мили изнео је оцену да Кијев не може да очекује да ће у скорије време вратити територије које је изгубио нити може да се нада да ће му испорука америчких ловаца Ф-16 донети неки преокрет на бојном пољу.
Мили је на конференцији за новинаре рекао да украјински стратешки циљ да поврати изгубљене територије можда и јесте остварљив војним путем али, како је истакао, вероватно не у блиској перспективи. Такође је нагласио да што се тиче испоруке Ф-16 у рату не постоји чудесно оружје па то нису ни ови авиони.

Запад би од Украјине да направи други Авганистан

Руски војни аналитичар Константин Блохин из Центра за истраживање проблема безбедности Руске академије наука каже за Спутњик да нико озбиљан ни не сматра да Украјина може било шта да врати.
„Чак и највише руководство САД и других западних земаља схвата да је нереално да Украјина врати, рецимо, Крим. Али њихов задатак није да се Украјина врати у своје границе него да као резултат тог рата преко Украјине а уз помоћ америчког оружја буде нанета максимална могућа штета Русима. У томе и јесте смисао њихове идеје о стратешком поразу Русије — да се од Украјине направи некакав други Авганистан на дуге стазе уз каснију политичку дестабилизацију Русије“, упозорава Блохин.
Он истиче да је и на Западу потпуно јасно да Украјина неће изгледати као пре специјалне војне операције и повратка Крима у састав Русије.
Зато, сматра он, тамо сами предлажу разне сценарије — од замрзавања сукоба, поделе Украјине на зоне утицаја — на запад и исток као што је својевремено Немачка била подељена или као што је сада Кореја подељена на Северну и Јужну.
„Задатак је наиме да се уз помоћ Украјине Русија ослаби и удари што болније“, констатује овај стручњак.
Блохин напомиње да на Западу још увек званично неће рећи да је немогуће да се Украјина врати у старе границе јер како би иначе оправдали војну подршку Украјини али желе да у процесу војних дејстава ослабе Русију — не да је победе уз помоћ Украјине него да је дестабилизују а да притом избегну да све то прерасте у трећи светски рат.

Запад и Украјина пред стратешком дилемом

Кад се све те чињенице узму у обзир, аналитичар оцењује да су пред Западом и Украјином две варијанте.
„Сада су и Запад и Украјина на некој врсти раскршћа, пред њима је стратешка дилема — или ће се одлучити на контраофанзиву и тада ће ризиковати све. После контраофанзиве војне могућности Украјине ће бити потрошене и та земља ће тада моћи само да се узда у преговарачки процес са Русијом и њену политичку вољу. А с друге стране може да се не ризикује него да се на граници с Русијом прави од Украјине тврђава и она пумпа оружјем. Дакле Зеленски и Запад имају те две варијанте, али јасно је да нико не верује да ће границе бити старе. Они тамо могу да маштају шта хоће, да цртају карте где је Ростовска област у саставу Украјине, али у стварности је јасно да је то неизводљиво“, примећује Блохин.
У осврту на висока очекивања Кијева од испоруке америчких авиона Ф-16, војни аналитичар Андреј Кошкин констатује да је ситуација са ловцима за Украјину парадоксална.
„У почетку је Бајден говорио да се Украјини неће испоручивати ти авиони, а онда као после кулоарских дискусија и притисака САД пристају на то да их ипак треба испоручити. Да ли ће они решити исход сукоба? Наравно да неће. Осим тога, око њих има много проблема: где ће се базирати, ко ће их сервисирати, ко ће седети у пилотској кабини? Сами по себи ти авиони неће решити проблем али дискусије о њима, тежња да се ситуација заоштри испоруком тешког наоружања карактеришу приступ САД и њихових савезника хибридном рату који они воде против Русије на територији Украјине“, уверен је Кошкин.
О томе да Украјина не може да победи на бојном пољу, осим ако се у борбе директно не укључе трупе НАТО, ових дана говорио је и мађарски премијер Виктор Орбан, који је управо зато позвао да се уместо што се сукоб ескалира пређе на његово мирно решавање.
„С обзиром на чињеницу да НАТО није спреман да шаље трупе, очигледно је да Украјинци немају могућност да победе. То је моје мишљење. Увек сам свима предлагао да уместо што се још снажније укључују у рат, треба зауставити ескалацију и заложити се за мировне преговоре“, рекао је Орбан.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Специјална операција у Украјини
У Америци откривају планове Украјине након добијања ловаца Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала