- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брод Црноморске флоте био нападнут дроновима западне производње, њима управљано „Старлинком“

© SputnikБрод „Иван Хурс“ одбио напад беспилотних чамаца Оружаних снага Украјине кавер
Брод „Иван Хурс“ одбио напад беспилотних чамаца Оружаних снага Украјине кавер - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
Беспилотни чамци којима је Украјина покушала да нападне брод Црноморске флоте Русије „Иван Хурс“ били су западне производње и послати су из војно-поморског оперативног центра, отвореног уз учешће Сједињених Америчких Држава у Очакову, док је њима управљано помоћу „Старлинка“, изјавио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Извор је навео да је војно-поморски центар отворен још 2018. године, а да су сателитске интернет модуле „Старлинк“ уграђене у чамце Украјинци добили од САД.
Истовремено, додао је извор, беспилотна пловила наводила су америчка извиђачка средства.
Извор је такође навео да то што беспилотни чамци нису били украјинске производње, већ стране, говори да је Кијеву за нападе и провокације у Црном мору „послата серија нових поморских беспилотних возила западне производње о којој западна јавност није обавештена“.

„Иза тога највероватније стоји Велика Британија, која има велико искуство у стварању и борбеној примени оваквих система у разним деловима светског океана“, нагласио је извор агенције.

Према његовим речима, место које је одабрано за напад сведочи о курсу ка ескалацији руско-украјинског сукоба и о проширењу његове географије.

Извор закључује да велике испоруке оружја Украјини, подршка кијевском режиму и слање обавештајних података Оружаним снагама Украјине за нападе на руске војне објекте, све више увлаче НАТО земље у сукоб и могу довести до директне конфронтације са Русијом „уз најнегативније последице по његове чланице“.

Претходно је портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков саопштио да су Оружане снаге Украјине покушале да нападну помоћу три беспилотна чамца руски брод „Иван Хурс“ који штити гасоводе у Црном мору.
Сви непријатељски чамци су уништени ватром из наоружања руског брода на 140 километара североисточно од мореуза Босфор.
Руски брод је наставио да испуњава све задатке.
Бродови Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Турски угао: Покушај напада на руски брод – провокација с циљем подривања сарадње Анкаре и Москве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала