- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије о КиМ: Свака одлука треба да буде прихватљива Србима; Запад никада неће признати грешку

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
Русија ће наставити да подржава Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета, изјавио је за Спутњик директор четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон. Он је додао да Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност ‘косовског пројекта’.
„Свака одлука о Косову треба да буде прихватљива за Србе и одобрена Саветом безбедности Уједињених нација. Запад се у свом омиљеном циничном стилу селективно односи према међународном праву, свим снагама стремећи да замени овај основни документ једностраним шемама, које не узимају у обзир фундаменталне интересе српског народа и приморавају на прихватање ‘државног суверенитета’ покрајине“, објаснио је он.
Он је поручио да ће Москва наставити да подржава Београд у својој одбрани законских права, суверенитета и територијалног интегритета. Такође је закључио да Русија нема разлога да сумња у стабилност српског руководства када је у питању заштита државних интереса.

„Територија безакоња“

Пилипсон је такође истакао да је укидање визног режима Европске уније Косову препуно безбедносних претњи по Европу, Косово је и даље „територија безакоња“ где цветају организовани криминал, трговина наркотицима, трговина људима, радикализација.
Он је додао да се на Косову наставља прогон српског становништва, православних светиња.
„Жалосно је што због задатка јачања међународног правног субјективитета ове квази-државе, чланице ЕУ реалне ризике стављају у други план“, поручио је дипломата.
Руски званичник је истакао да је у тренутним околностима бескорисно тражити разумну логику у постпуцима ЕУ.
„Самопроглашена ‘Република Косово’ је производ варварске агресије НАТО-а против Југославије, то је чедо Запада. Шта год да се дешава у покрајини, ма колико да је албански национализам насилан, Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност ‘косовског пројекта’, до краја ће подржавати штићенике у Приштини. То је очигледно идеолошко слепило, а не трезвени приступ“, закључио је Пилипсон.
Претходно је Амбасада Русије у Србији осудила јучерашње акције на северу Косова и Метохије коју су привремене институције у Приштини извеле у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.
Председник Србије Александар Вучић издао је јуче наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен због најновијих дешавања у јужној српској покрајини.
У сукобима тзв. косовске полиције и грађана на северу Косова и Метохије повређено је неколико десетина људи. Полиција је возилима блокирала прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани председници.
Приказ способности Војске Србије Гранит 2023 на аеродрому у Батајници - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
СРБИЈА
Војска Србије до даљег остаје у највишем степену борбене готовости /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала