Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО позвао Приштину да одмах деескалира ситуацију на северу КиМ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСала за конференције у седишту НАТО-а
Сала за конференције у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
НАТО је данас позвао приштинске институције да одмах деескалирају ситуацију на северу Косова и Метохије, дан након што је тзв. косовска полиција насилно, уз сузавац, шок и димне бомбе, упала у зграде три општина са српском већином и у њих увела албанске градоначелнике.
"Позивамо институције на Косову да одмаһ деескалирају ситуацију и позивамо све стране да реше ситуацију дијалогом", написале је на Твитеру портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.
Она је додала да Кфор - мисија НАТО-а на КиМ - остаје на опрезу и да ће обезбедити безбедно окружење.
Тзв. косовска полиција насилно је у петак упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.
Повређено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.
Градоначелници четири општине на северу КиМ - Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића - изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север покрајине и сталних противправних хапшења Срба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала