- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Може ли Савет за српски језик зауставити хаос у јавној употреби језика | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
У данашњој емисији "Орбита културе" истражујемо шта су надлежности и основне намере Савета за српски језик који је средином марта формирала Влада Републике Србије.
Каква је улога новоформираног Савета за српски језик који је 16. марта формирала Влада Републике Србије, какву ће снагу имати његове препоруке а какву анализе стања у области употребе српскога језика у јавном простору и ћирилице као матичног писма, хоће ли, удружени са институцијама попут Одбора за стандардизацију језика моћи да на бољи начин уреди ово прилично хаотично поље – нека су од питања за председника Савета, проф. др Александра Милановића и за Владана Јовановића, вишег научног сарадника и члана Савета.
Шта је све представљено на изложби „Искорак ка модерности – сецесија у архитектури Београда“ недавно отвореној у Конаку кнегиње Љубице, шта је све карактерисало овај период живота главног града, његову градњу, становање али и његове феномене који су му умногоме обележили живот – сазнајемо од ауторки ове поставке др Ангелине Банковић, музејске саветнице МГБ, и Мајде Сикошек, историчарке уметности.
Каква је филмска изненађења припремио јубиларни Шпански метар, ревија филмова на шпанском језику који традиционално организује Институт Сервантес за „Орбиту културе“ открива Младен Савковић, један од селектора овогодишњег Шпанског метра.
А ко је био Иво Андрић и какав пре свега људски портрет сликају сећања савременика на нашег нобеловца – сазнајемо из истоимене књиге коју је приредила Жанета Ђукић Перишић а објавила Академска књига. Од дугогодишње управнице пишчеве задужбине Жанете Ђукић Перишић сазнајемо какву причу о Андрићу приповедају његови школски другови, пријатељи, писци, сликари, дипломате, колеге, суседи, рођаци, политичари, познаници и да ли после свега добијамо одговор из наслова књиге „Ко је био Иво Андић“.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе 27. мај 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала