- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Приче са старих разгледница: Од Жрнова до Београђанке, дрвеном калдрмом и земљаном стазом

© Sputnik / Лола ЂорђевићПобедник на Калемегдану на разгледници из првих деценија 20 века
Победник на Калемегдану на разгледници из првих деценија 20 века - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
Више десетина хиљада разгледница старог Београда сакупила је Снежана Вицић са супругом Драганом и на њима открила многе тајне нашег главног града. Од споменика Карађорђу који је на Калемегдану открио краљ Петар преко тихих башти у којима је свирао Мика Алас до тврђаве Жрнов које више нема.
Љубав према разгледницама код Снежане и Драгана јавила се случајно – стизале су од рођака, пријатеља, деца сакупљала, пуниле су се мале кутије које су понели са собом у Београд када су се доселили из Бањалуке.
И данас се, каже, сећа разгледнице коју је добила из Париза пре 60 година. Тек када се отворила Београђанка и када су почели да одлазе на сусрете филателиста и антиквара, открила је још много лепших, па је сакупљање старих разгледница постало њихова страст коју наставила да негује и после супругове смрти.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићНајстарија разгледница
Најстарија разгледница - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Најстарија разгледница

Романтичан Београд

Скоро 1.300 разгледница нашло се у двотомној монографији „Поздрав из Београда 1895-1941“ у којој, уз сваку разгледницу, у кратким цртама Снежана пише о историји и развоју града, о многим објектима и неимарима Београда, као и занимљивостима везаним за одређене догађаје.
Поносна је, истиче за Спутњик, на најстарију разгледницу која се појавила крајем 1895. године у издању Књижаре Велимира Валожића, јер, како тврди, немају је ни институције.
„Београд на разгледницама је тако романтичан. Погледајте само уређен Топчидер, људе, нема аутомобила, само по која воловска кола на Тргу испре Народног позоришта. Осећа се мирноћа, топлина. Чак је и калдрма замењена дрвеном коцоком па када је Мика Алас седео у башти кафаница и свирао, могло је лепо да се чује, без звекетања хода. Када су на Калемегдану направили земљане стазе, градска управа је саветовала жене да не носе дуге хаљине, како не би подизале прашину људима иза себе. Свашта се може пронаћи на разгледницама“, каже Снежана Вицић.

Краљ Петар и Карађорђе

Свака разгледница има неку причу, а Снежана има више колекција које сведоче о значајним догађајима у историји Београда:
„Размишљам да направим књигу о краљу Петру пошто постоји велики број разгледница од његовог доласка у Београд, када су га чекали на железничкој станици, па пратили до зграде Старог двора. После одлази на полагање заклетве у Скупштини, па у цркву. Сви ти моменти, везани за његов долазак и крунисање, пропраћени су разгледницама. Има серија разгледница која је везана за откривање споменика Карађорђу на Калемегдану на месту где се данас налази Споменик захвалности Француској“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићДочек краља Петра
Дочек краља Петра - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Дочек краља Петра
Захваљујући једној разгледници Снежана је сазнала и за Жрнов:
„Сада се повремено и чује за ту тврђаву, али пре тридесетак година ретко ко је знао за њу. Тридесетих година је срушена и на њеном месту подигнут је Споменик незнаном јунаку. Ту су пронађене и пећи за топљење цинобарита и производњу боје цинобер“.

Интимне приче на полеђини разгледница

На разгледницама су углавном приказивани репрезентативни објекти попут дворова, али и Палата Албанија која је била скромна зграда на месту сусрета људи, затим Калемегдан, па чак и мање атрактивни делови попут рибље пијаце прекопута Велике школе на коју је волео да иде Мика Алас.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПобедник на Калемегдану на разгледници из првих деценија 20. века
Теразије и хотел Москва  на разгледници у боји  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Победник на Калемегдану на разгледници из првих деценија 20. века
Снежана Вицић каже да је открила и да је Милутин Миланковић волео да шаље разгледнице својој сестри и ујаку, али да јој тек предстоји да ишчита полеђине разгледница које крију такође занимљиве приче:
„Са једне стране разгледнице су историјске приче, а са друге интимне, породичне и љубавне. Знам за једну. Давид Пајић је служио војску у Загребу. Његова девојка му је послала разгледницу у којој му пише весело. После одређеног времена му поново шаље разгледницу и пита да ли се нешто наљутио и каже 'није важно, остаћемо пријатељи'. Касније су се венчали. Можемо закључити и да је та жена пролазила крај књижаре Рајковић-Ћуковић - то је био велики издавач - и да је куповала оне најлуксузније разгледнице па видите и њен укус. Сведоче разгледнице и о онима који су их слали и о периоду када су слате“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик Кнезу Михаилу и зграда Народног позоришта
Споменик Кнез Михаилу и зграда Народног попзоришта на једној од разгледница - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Споменик Кнезу Михаилу и зграда Народног позоришта
Данас Снежана ређе посећује скупове филателиста и аукције, повремено на интернету налети на неку разгледницу која недостаје њеним колекцијама па је брже-боље набави.
Примећује да су се појавили нови мотиви, док оне старе и ретке представљају значајно сведочанство историје.
Планира да приреди још једну књигу - о Београду после Другог светског рата, да покаже уз помоћ разгледница како су се поједини делови града, као што су Теразије и Славија, мењали, а прижељкује да једног дана њене разгледнице добију свој дом у виду музеја у коме ће млади моћи да уче о свом граду.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФотографија гостију кафане "Дарданели" као разгледница
Фотографија гостију кафане Дарданели као разгледница - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Фотографија гостију кафане "Дарданели" као разгледница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала