Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Време за конкретну акцију Србије: Доста је било америчког лицемерја о Косову и Метохији

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБадње јутро на северу Косова
Бадње јутро на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Пратите нас
Напуштање дијалога и повратак у своје институције - нема ту шта више да се размишља да ли је потез радикалан, или не, хоће ли нам претити инвеститори, или не. Никада нећете погрешити ако повучете потез који од вас очекује огромна већина народа, каже Небојша Човић, коментаришући најновије насиље Приштине над Србима на северу Косова и Метохије.
Потез премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија отишао је корак даље ка окупацији Срба на Косову и Метохији у намери да гетоизује и српски север покрајине.
Специјалне полицијске снаге Приштине су на северу Косова и Метохије, где им по Бриселском споразуму није место. Уз сузававац и димне бомбе, запосели су зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, како би Куртијевим „градоначелницима“ омогућили да у њих уђу.

Лицемери – и глуви и слепи за Србе

Наравно, све се одиграло уз немешање као и иначе слепог и глувог Кфора на све што се дешавало, иако је по мандату УН ту управо да чува мир и безбедност. У намери да зауставе заузимање општинских зграда повређено је 10 Срба.
Шта после најновијег терора Приштине над Србима који су данас затражили од председника Србије Александра Вучића да суспендује дијалог две стране у Бриселу док се из општина не повуку Куртијеви „градоначелници“ и јединице специјалаца. После данашње седнице Савета за националну безбедност Србије, Вучић је поновио да на први напад на Србе на северу Косова и Метохије, Србија неће седети скрштених руку. Оружане снаге Србије остају до даљег у највишем степену борбене готовости.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБорбена готовост Војске Србије је подигнута на највиши ниво, а њени припадници су на позицијама код административне линије
Припадници Војске Србије на приказу Гранит 2023. на аеродрому Батајница - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Борбена готовост Војске Србије је подигнута на највиши ниво, а њени припадници су на позицијама код административне линије
„Ово су последње радње у смислу етничког чишћења српске националне заједнице на простору КиМ и то се све ради синхронизовано са такозваном међународном заједницом. Који је резултат специјалних изасланика ЕУ и САД-а Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара? Резултат је насилно упадање у институције Републике Србије, у општине и притисак на Србе и насиље према српској националној заједници на простору Косова и Метохије“, каже за Спутњик некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију у Влади Србије.

Одговорна Америка

Он нема дилему да је за то што се дешава, пре свих, одговорна Америка.
„То јучерашње подизање приштински специјалних полицијских јединица није могло да се деси, а да Кфор то није видео, па је то допустио. Наравно, зна се ко командује Кфором – Американци. Ко комадује НАТО-ом, наравно Американци. Ако то није било јасно постало је потпуно јасно оног тренутка када је дошло до руске специјалне операције у Украјини - и ко командује НАТО-ом и у шта се претворила Европа“, оцена је нашег саговорника.
Он зато сматра да је Америка на потезу и да би она морала одмах да обезбеди да Куртијеви људи напусте општине, да његове специјалне јединице напусте север Космета и то у року од 24 сата и да томе асистира Кфор.
Није, међутим, уопште уверен да ће тако и бити. Најновију Куртијеву акцију види као врхунац екстремно поквареног лицемерја земаља Квинте на челу са САД. Доста је тога, каже Човић, оценивши да треба напустити тај назови дијалог за који се, како каже, и пре годину дана знало да је на апаратима, да је умро.
© AP Photo / Dejan SimicevicУз сузавац и димне бомбе специјалци косовске полиције су обезбеживали улазак Куртијевих градоначелника у три српске општине
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Уз сузавац и димне бомбе специјалци косовске полиције су обезбеживали улазак Куртијевих градоначелника у три српске општине
То, додаје он, није никакав дијалог него непрекидно варање и лагање. Било је, сматра, евидентно још 2013. године када је потписан Бриселски споразум да Приштина неће испунити преузете обавезе о чему сведочи да ни данас није формирана Заједница српских општина. Само им је дато време да се организују, наоружају, формирају специјалне јединице и све остало. Као и у случају Минских споразума између Русије и Украјине који су Кијеву испословали време дасе припреми за рат. То су недавно признали некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел и бивши француски председник Франсоа Оланад, подсећа наш саговорник.

Повратак у своје институције

По оцени Човића, стекли су се и потребни и довољни услови да се Срби на северу КиМ под хитно врате у наше институције, па макар их звали и паралелним, иако, како додаје, не можемо имати паралелне институције у сопственој држави.
Нема ту више места никаквом философирању, јасан је Човић, подсећајући да огромна већина нашег народа има јасан став по питању Косова и Метохије.
На питање, колико су после свега што преживљавају, посебно у последњих годину и више дана, Срби на северу Космета близу тога да се самоорганизују, он нема дилему:
„Мислим да ако има имало размишљања о томе да је то требало да буде већ јуче. И нико нема право ни да осуди, нити да замери Србима због тога“. На питање какве последице држава Србија може да трпи у случају изласка из досадашњих оквира по којима се кретало наводно решавање питања Космета, он каже да су оне вероватно економске, али и у исто време и поставља питање.
© Фото : Скриншот/Јутјуб/Top Channel AlbaniaИза приштинског терора над Србима стоји екстремно лицемерна политика САД, креатор свега онога што Курти предузима
Габријел Ескобар састао се са председницом тзв. Косова Вјосом Османи - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
Иза приштинског терора над Србима стоји екстремно лицемерна политика САД, креатор свега онога што Курти предузима

„Да ли можемо да поредимо било какве последице у односу на то да нам неко одузме 15 одсто наше територије. Какве су то последице за један народ који баштини простор Косова и Метохије као духовни извор свог постојања, своје вере, своје културе­­­?“

Није готово, не можемо бити робови инвестиција

Ми, како каже, не можемо да будемо робови инвестиција, осим ако то већински не одлуче наши грађани. Он и то види као једну од замки, јер смо Брислеским споразумом унеколико добили једну врсту мира и стабилности за економски развој, да би то, ваљда платили високом ценом одрицања од дела своје територије.

„Многи ће напољу рећи, па и њихове структуре овде у нашој земљи, да је то већ завршена прича и да је то већ готово. Не, ништа није готово, ништа није завршено и они то јако добро знају. Може да буде готово и завршено ако Србија пристане на то“, истиче Човић и додаје - баш да видимо ко су ти који би на то пристали, директно, или индиректно.

Управо све ово што се дешава на Косову и Метохији говори да ништа није готово, јер да јесте за свим овим не би посезали ни Курти, ни Запад, односно Америка, закључио је саговорник Спутњика.
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
СРБИЈА
Београд ће размотрити предлог Српске листе о прекиду дијалога са Приштином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала