- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Одлуке о забрани уласка Ковићу и Петронијевићу нису имале никаквог смисла

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је, поводом укидања забране уласка у БиХ београдском професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу, да се РС залагала за решавање тог питања, те да то није било тешко јер је одлука о забрани била мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човека.
Додик је рекао да му је драго да је структура у БиХ са којом сарађује власт у РС разумела да та забрана нема никаквог смисла, пренела је Срна.
“Одмах после формирања нових власти хтели смо да преиспитамо све оно што је лоше и накарадно урађено раније, а несумњиво је много тога било у обавештајном сектору, где је (некадашњи директор Обавештајно-безбедносне агенције Осман Мехмедагић) Осмица и његова структура и нажалост Срби који су га пратили у тој структури доносили такве срамне одлуке које нису имале никаквог смисла”, рекао је Додик.
Он је додао да су такве одлуке биле мотивисане “муслиманским потребама да спрече било који српски ауторитет да се појави на овим просторима, па тако и професора Ковића”.
“Драго ми је да је структура са којом сада сарађујемо разумела да то нема никаквог смисла и да то треба да буде укинуто, што данас видимо”, рекао је Додик новинарима у Пискавици код Бањалуке.
Према његовим ријечима, ово не би могло бити без координације.
“Наравно да се Република Српска за ово залагала и тражила као једно од најважнијих питања да се реши. То није било ни тешко, јер је било мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човека”, нагласио је Додик, пренео је Танјуг.
Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић потврдио је у петак Срни да су универзитетском професору Ковићу и адвокату Петронијевићу из Београда укинуте мере забране уласка у БиХ.
Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да представља опасност по безбедност БиХ. Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.
Улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни адвокату Горану Петронијевићу, јер, како је наведено у решењу, представља претњу безбедности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ.
Проф.др. Милош Ковић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
РЕГИОН
Укинуте забране уласка у БиХ професору Ковићу и адвокату Петронијевићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала