- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Претходна америчка „инвестиција“ довела до Другог светског рата

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је поводом изјаве америчког сенатора подсетила да је једна од „инвестиција“ САД довела до Другог светског рата и Холокауста.
„Сенатор Грејем има с чим да прави поређења. Једна од њихових инвестиција је довела до Другог светског рата и Холокауста. Сада се милијарде америчких долара улива у незаситно грло неонацистичког кијевског режима. У вези с тим хтела бих да подсетим сенаторе и све оне који имају корист од тога, чиме се завршила претходна авантура“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.
Захарова је подсетила на то да је током Нирнбершког трибунала министар економије фашистичке Немачке Јалмар Шахт изјавио да је Трећи рајх подржаван из иностранства, именујући две највеће америчке корпорације: „Форд“ и „Џенерал моторс“.
„Подсетићу да је испуњење америчког сна, исти тај легендарни Хенри Форд, био витез Великог крста Ордена за заслуге немачког орла. Његове фабрике у Немачкој нису производиле само до 70.000 камиона годишње за потребе Вермахта, него су за то користиле и рад заробљеника, укључујући оне из Аушвица“, навела је Захарова.
Она је подсетила и на то да је компанија „Кодак“ у својој фабрици у Немачкој израђивала осигураче за авионске бомбе, такође користивши и ратне заробљенике, док је фабрика „Кока-коле“ у Келну и пре него што је немачка влада национализовала, снабдевала немачке војнике тим газираним напитком.
Познату „Фанту“ је и измислило одељење тог произвођача у Немачкој, додала је Захарова. Она је скренула пажњу и на то да је нафтни гигант „Стандард оил“ преко своје кћерке-компаније помагао Хитлеру приликом несташице нафтних деривата и учествовао у изради синтетичког каучука и синтетичког горива.
„А омиљена корпорација ИТ-јеваца из целог света ИБМ је производила за нацисте рачунаре и контролне уређаје, укључујући и оне за добијање нафте. Поред осталог, опрема те фирме је помагала да се прати возни ред за логоре смрти“, констатовала је Захарова.
Портпарол је додала да је свој допринос дао и „JPMorgan Chase & Co“, тадашња „Национална банка Чејз“, преко које су обављане трансакције у милијардама долара, а Берлин је имао могућност да купује доларе и да спроводи финансијске операције преко океана.

„Чејз је сарађивао с немачком банком 'Алијанса', чак и у послу какав је осигуравање имовине и живота чувара коцентрационих логора Трећег рајха“, истакла је Захарова.

Претходно је амерички сенатор Линдзи Грејем изјавио током састанка с председником Украјине Владимиром Зеленским да Америка никада није трошила новац тако успешно као сада, јер Руси „умиру“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков сматра да речи америчког сенатора представљају срамоту за Сједињене Америчке Државе.
Џефри Сакс, економиста - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СВЕТ
Џефри Сакс: Откривене две америчке провокације које су покренуле рат у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала