- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски амбасадор у Лондону: Русија још није почела да „делује озбиљно“ у Украјини

© SputnikАндреј Келин
Андреј Келин  - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Русија у оквиру специјалне операције у Украјини још није почела да делује озбиљно и спремна је за мир, али Запад је усмерен на ескалацију, изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин.
„Трајање сукоба у Украјини зависи од напора да он ескалира које предузимају земље НАТО-а, посебно Велика Британија. Пре или касније, наравно, та ескалација може да добије нове размере, које нам нису потребне и које не желимо. Ми сутра можемо да закључимо мир“, рекао је Келин у интервјуу за Би-Би-Си.
Он је навео да Русија „за сада још није ни почела да дејствује озбиљно“ у оквирима специјалне операције.
Келин је подсетио на то да је Русија „16 пута већа од Украјине“ и да има огромне ресурсе.
Амбасдор је нагласио да је Русија спреман за мировне преговоре с Украјином, али да неће одустати од својих услова.
„Ми желимо мир, али, наравно, постоје услови. За нас су важне две ствари – да Украјина не представлја претњу за Русију, то је прво. И друго, да се према Русиам и Украјинцима односе као представницима других земаља света. Како се према Французима односе у Белгији, или према Италијанима и Немцима у Швајцарском, а не на посебан начин. Ми не можемо да трпимо дискриминацију. То је грубо нарушавање Декларације о људским правима и свих других докумената“, рекао је амбасадор, окарактерисавши као „крајњи национализам“ оно што се догађа у Украјини.
Келин је истакао да је садашњи војни циљ Русије „ослобађање Донбаса од окупације“ и додао да је „велика грешка идеалиста“ представа о томе да Украјина може да победи Русију.
„Ми бнсмо сутра могли да закључимо мир, када би украјинска страна била спремна да преговара, али сада нема услова за то, јер је председник Украјине забранио било какве преговоре“, рекао је амбасадор и додао да мисли да замрзавање сукоба није добра идеја, јер не ствара платформу за стабилан и дугорочан мир у Европи.
Он је поновио да руска нуклеарна доктрина не подразумева употребу нуклеарног оружја током сукоба у Украјини, али је упозорио на то да постоје ризици од ескалације сукоба повећањем испорука наоружања Кијеву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала