- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напад у школи у Милану – наставница рањена ножем

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyШкола - илустрација
Школа - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Шеснаестогодишњак је у једној миланској школи јутрос ножем избо наставницу италијанског. Она је пребачена у болницу са тешким повредама главе и руке, али није у животној опасности.
Шеснаестогодишњи ђак је јутрос око 08.25 убо ножем наставницу италијанског. Инцидент се догодио у Милану, у делу града Абјатеграсо, у школи Институт Емилијо Алесандрини. Наставница је са тешким повредама главе и руке превезена у болницу, али није у животној опасности.
Јутрос је полицији дојављено да је дошло до пуцњаве у школи у Милану да би, када су стигли на лице места, видели да се ради о нападу ножем на педесетједногодишњу наставницу, након што је ђаку дала најнижу оцену на пропитивању.
По речима осталих ђака, он се бацио на наставницу са ножем чије је сечиво дугачко најмање 20 центиметара. Наставница је побегла у школски тоалет где јој је у помоћ притекла вицедиректорка школе.
За то време је шеснаестогодишњак натерао „пиштољем“ све ученике из његовог разреда да изађу. Полиција је утврдила да се ради о пиштољу који користи метке у облику лоптица на гас и који је по изгледу потпуно идентичан правим пиштољима.
При доласку карабинијера, ђак је спустио нож и пиштољ на катедру, подигао руке изнад главе и предао се. Пребачен је у болницу Сан Паоло у Милану јер се и сам повредио.

Ђак већ имао шест опомена

Како полиција за сада наводи, против њега засад нису подношене кривичне пријаве, нити је имао психијатријске проблеме.
Директор школе Микеле Рафаели изјавио је да је ђак ове године већ добио шест опомена и то четири од професорке из италијанског.
Овог уторка је требало да се одржи састанак са његовим родитељима.

Ђаци се сакрили под клупе

Наставница је већ имала један разговор са родитељима и ништа није указивало на то да би могло доћи до ове агресије. Директор је рекао да су остали ђаци побегли у паници и да су помогли наставници, а школа је одмах евакуисана. Ђаци су пуштени кућама.
Ђаци који су у разреду са нападачем биће испитани од стране полиције, с обзиром на то да су директни сведоци напада. Девојчица која је један од сведока напада рекла је полицији да је он пре него што је напао наставницу само рекао: „Жао ми је другови, жао ми је“, те извадио нож и пиштољ из ранца и напао наставницу. Остали ђаци су се сакрили под клупе које су и преврнули не би ли се заштитили од метака јер нису знали да ли је пиштољ прави или не.

Реакција министра образовања

Министар образовања Ђузепе Валдитара изјавио је да жели да посети школу јер је важно да наставници и ђаци знају да је држава на њиховој страни те да се ради о врло тешком делу.
„Ја често добијам узнемирујућа обавештења о томе да наставници бивају нападнути те томе мора да се стане на пут. Мени је незамисливо да ђак нападне наставника у школи. То значи да ми имамо велики друштвени проблем, а за то је делом крив и ковид јер је потпуно прекинуо нормалне, људске односе. Школа је место едукације и јако је важно да деца буду заједно и да се друже“, поручио је министар.
Министар образовања је рекао да ова епизода указује на то да се у школу морају вратити психолози, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала