- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ноћна мора једне хоботнице: Фасцинантан снимак научника /видео/

© Fotolia / Vladimir WrangelОктопод
Октопод - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Ново научно истраживање спроведено на једној хоботници упућује на то да та интелигентна створења можда могу да имају ноћне море током сна.
Научници су у недавној студији известили да су посматрали необично понашање хоботнице које је наликовало буђењу из ноћне море. Главоножац назван Костело континуирано је праћен месец дана у лабораторији на Универзитету Рокефелер у Њујорку.
Према научницима, у четири одвојена случаја хоботница Костело се нагло пробудио из сна и почео да се понаша антипредаторски и предаторски. Променио је боју и показао несталне покрете кракова. Зачудо, у два је случаја је испустио црно мастило у воду, познату одбрамбену тактику која се обично користи за избегавање предатора, иако претња уопште није била присутна.
Научници су сугерисали да понашање хоботнице указује на привремену узнемиреност, потенцијално повезану с лошим сном.

„Било је стварно бизарно јер је изгледало као да је у боли, изгледало је као да је можда патио, на тренутак. Онда је само устао као да се ништа није догодило и наставио свој дан као и обично“, рекао је Ерик Ангел Рамос, један од коаутора студије која је објављена на репозиторијуму „biorxiv“ и која чека рецензије.

Траума из прошлости

Костело је претходно претрпио тешко повређивање, укључујући губитак два крака, вероватно у нападу грабљивица. Студије су показале да такви инциденти код животиња могу да доведу до дуготрајне бихевиоралне и нервне преосетљивости. То сугерише да су Костелови одговори можда били последица сећања на минули напад.
Иако студија тек треба да прође рецензију и укључила је само једну хоботницу, подстакла је истраживања о потенцијалним искуствима налик на снове тих интелигентних створења. Међутим, истраживање мождане активности хоботнице и потврђивање њихове способности сањања је изазован процес.
„Где ставити електроде на животињу која нема облик?“, упитао је Марчело Мањаско, један од коаутора студије.

Алтернативно објашњење

Претходно истраживање из 2021. године пронашло је код хоботница доказе о циклусу спавања попут људског, с флуктуирајућом бојом коже која подсећа на фазу брзог кретања очију (РЕМ), када се снови појављују код људи.
Упркос томе, Робyн Крук, ванредни професор биологије на Државном универзитету Сан Франциско, предложила је алтернативно објашњење за Костелово чудно понашање. Предложила је да би то могло да се припише старењу, односно распаду тела хоботнице пре смрти.
Нажалост, Костело је преминуо убрзо по завршетку ових епизода. Крукова је приметила да су покрети приказани у видеу индикативни за недостатак моторичке контроле, што би могло да потврди теорију старења.
Међутим, аутори студије су признали да су потребна даља истраживања и понављање њихових налаза. Препоручили су будућа истраживања која укључују континуирано праћење хоботница камером 24 сата дневно како би се стекло свеобухватно разумевање њиховог понашања, пренео је „Бизнис инсајдер“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала