- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Провокација и застрашивање“: Додик о најављеном прелету америчких авиона

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је свако надлетање страних авиона, а посебно америчких над ваздушним простором Републике Српске класичан пример провокације, застрашивања и притиска.
„Тога смо сви у Републици Српској свесни, имајући у виду чињеницу да се српски народ, нажалост, добро сећа прелета авиона над својим главама и бацања осиромашеног уранијума у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату чије ћемо последице дуго осећати“, навео је Додик за Срну.
Додик је то рекао поводом најаве Амбасаде САД у БиХ да ће два америчка авиона сутра извршити низак прелет изнад неколико градова у БиХ у знак, како су навели, партнерства БиХ и САД.
Према речима Додика, то је безумна најава за Републику Српску и њене грађане која представља „застрашивање и бруталну репресију, али и доказ да Америка данас, као водећи носилац аморализма у светској политици застрашивање, и агресију назива партнерством“.
„Јасно је да спроводећи репресивну политику Америка не бира средства и својим политичким демонизмом намеће закон насиља ничим изазвана. Партнерство се гради на поштовању, у овом случају на уважавању Устава и Дејтонског споразума. А када се уместо тога, у БиХ, заједници три равноправна народа и два ентитета, на тај начин доноси одлука упркос вољи једног народа и једног ентитета који се противи томе онда то није партнерство, већ покушај окупације и негирање демократске воље грађана“ истакао је Додик.
Он је поновио да се Република Српска не противи партнерству са САД, али на демократским принципима и како то Дејтон налаже, као равноправни ентитет у БиХ.
„Кад САД буде спремна да се на тај начин понаша, могла би у Републици Српској да има партнера“, поручио је Додик.
Председник Српске је рекао да ниједан Србин у заједничким институцијама није дао сагласност за ту намеру Амбасаде САД у БиХ, оцењујући да су овим потезом САД поделиле БиХ.
Било чија је одлука и ко год је донео, јасно је да је реч о провокацији, притиску и својеврсној претњи српском народу, Републици Српској и њеном руководству, рекао је Додик, пренео је портал РТРС.
Амерички бомбардер Б-1Б Лансер - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
РЕГИОН
Амерички бомбардери сутра надлећу БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала