- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У олупини „Титаника“ пронађена мистериозна огрлица коју нико не сме да извуче /видео/

© AP Photo / Atlantic/Magellan Олупина "Титаника"
Олупина Титаника - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Изгубљена огрлица направљена од зуба мегалодона, некада давно највећег и најмоћнијег океанског предатора, пронађена је поред олупине број RMS Titanic.
Огрлица није виђена откад је „Титаник“ потонуо 1912. године.
Огрлицу је пронашла компанија „Магелан Лтд“ са острва Гернзи у Ла Маншу. Компанија је специјализована за подводне истраге и мапирање морског дна. Они су заједно с продукцијском кућом „Атлантик Продакшнс“ из Лондона израдили тродимензионалну макету „Титаника“, а „Атлантик Продакшнс“ о процесу израде макете снима документарни филм.
Да би се направила макета беспилотне подморнице су 200 сати пловиле око олупине чувеног брода и за то време направиле више од 700 његових фотографија.
„Магелан“ је на једној од фотографија уочио огрлицу од зуба мегалодона која садржи у себи и злато.
Главни извршни директор „Магелана“ Ричард Паркинсон рекао је да је откриће огрлице „задивљујуће и прелепо“ ида „одузима дах“.
Мегалодон је изумро пре отприлике 3,6 милиона година, а први пут је уочен пре више од 20 милиона година. Према Природњачком музеју у Лондону, највећи мегалодон био је дугачак између 15 и 18 метара. Поређења ради, највећа велика бела ајкула у историји била је дугачка тек шест метара.
Зуби мегалодона могли су бити дугачки и 17,5 центиметара. Међутим, фосили зубамегалодона који се могу наћи у природи најчешће су дугачки између осам и 13 центиметара.
Занимљиво је да „Магелан“огрлицу није извукао из олупине јер су се Сједињене Америчке Државе и Велика Британија договориле да јавност из олупине ништа не сме да извлачи.
„Магелан“ тренутно покушава да открије коме је огрлица припадала, а допринос истрази даће вештачка интелигенција тако што ће анализирати снимке укрцавања путника и контактирати њихове рођаке, пренео је „Њузвик“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала