Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко: Вучић има захтев за Запад

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан Харченко
Александар Боцан Харченко - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић решен је да дипломатским путем реши проблем на Косову и Метохији, спреман је за преговоре, али захтева неутралност Запада, изјавио је данас после састанка с Вучићем руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.
„Решавање косовског проблема Вучић у целини види искључиво уз помоћ дипломатије, и спреман је за преговоре. Истовремено захтева да се постигне заиста већа неутралност Запада, и што је најважније, поштење Запада“, рекао је Боцан-Харченко за руску телевизију „Русија24“.
Према његовим речима, решење кризе на северу Косова и Метохије лежи у стварању Заједнице српских општина, споразума који су Београд и Приштина потписали још 2013. године, али на коме Запад не инсистира.
„Он постоји на папиру у виду споразума који је одобрио Брисел и који је потписао не само Београд, већ и Приштина о стварању Заједнице српских општина, која би укључивала фер изборе и избор и именовање представника у општинским органима, целокупне административне структуре која би одговарала интересима Србије и гарантовала њихова права, безбедност и поверење у будућност и сарадњу са Београдом“, рекао је Боцан-Харченко.
„Чињеница да Запад не захтева од Приштине хитну примену ових споразума, који су стари већ десет година, показује да Запад има друге интересе и друге путеве за решавање проблема севера Косова – то је да Приштина освоји север и протера одатле Срба, јер они неће живети под контролом власти косовских Албанаца“, нагласио је руски амбасадор.
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смеру, саопштила је прес служба председника Србије.
Боцан-Харченко је том приликом, како се наводи у саопштењу, истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренети све информације које су му данас предочене. Он је истакао да Русија разуме сву деликатност ситуације и да примећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне последице.
„Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у целом региону“, рекао је Боцан-Харченко.
Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Вучић амбасадорима Русије и Кине предао важан доказ о ситуацији на Косову и Метохији /фото/
Александар Вучић се састао са амбасадорима земаља Квинте - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Вучић: Земље Квинте да хитно спроведу мере које би гарантовале сигурност Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала