- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Треба ли Европи турско гасно чвориште | Енергија Спутњика

CC0 / Marijanana / Турска гас - илустрација
Турска гас - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Једна од порука Реџепа Тајипа Ердогана приликом проглашења победе на председничким изборима била је да ће Турска градити гасни хаб, који је овој земљи својевремено предложио руски председник Владимир Путин.
Енергенти, пре свега природни гас све више добијају значај као геополитичко оружје. И сам Ердоган је, помињући откриће значајних резерви овог енергента у територијалним водама Турске и прошле и ове године најављивао да ће његова земља постати чак и извозник. Али, руски гас је, због актуелне ситуације у Украјини несумњиво веома значајан чинилац у геополитичким односима.
Најава старог-новог турског председника, који најављује да ће земљом владати доживотно, да остаје веран руском гасу је порука не само Турцима и Москви већ и Бриселу и осталим западним центрима моћи. Тим пре када се зна да је Европа успела значајно да смањи увоз руског гаса. Сада, када је гас на европској берзи ТТФ појефтинио (25. маја) на 25,8 евра за мегават-сат, заговорници тога да се и даље одустаје од снабдевања из Русије реализација новог чворишта за овај руски енергент у Турској, која нема довољно велике капацитете гасовода ка европским потрошачима је упитна.
Наравно, треба имати у виду да многи аналитичари, и поред тога што европска гасна складишта нису, због благе минуле зиме и, наравно штедње, којој је допринела и астрономска цена гаса минулих месеци, ипак нису оптимисти по питању снабдевања земаља чланица ЕУ за наредну грејну сезону. Конкретно, хоће ли уз смањену набавку из Русије успети да обезбеди довољно гаса за убудуће, јер треба имати у виду да смо сведоци прерасподеле овог енергента на глобалном тржишту, али да још – и поред свих најава из Азербејџана, нема нових количина, које би могле у потпуности заменити руски гас. Наравно, треба имати у виду и друге гасне играче, Иран на пример.
Остају и питања: ко би финансирао изградњу турског гасног хаба? Да ли би био само за руски гас или можда и транзит плавог енергента од других азијских произвођача?
О потенцијалној новој улози Турске у трговини гасом у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са енергетичаром, Милошем Здравковићем.
Енергија Спутњика, 30.5.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала