Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти после америчке казне критиковао Блинкена: „Косово најдемократскија земља на Западном Балкану“

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је, након што су САД предузеле мере против Приштине због дешавања на северу КиМ, да се демократија не може суспендовати или држати као талац.
Курти је у видео обраћању на друштвеним мрежама рекао да је Приштина појачала комуникацију са међународном заједницом и да је смиривање ситуације заједнички циљ, али је поновио став да албански градоначелници општина на северу КиМ, упркос слабој излазности на изборима због бојкота Срба, и даље, како тврди, једини имају легитимитет да буду у зградама општина и на услузи грађанима и да имају пуну подршку власти у Приштини.
Оценио је да протест током којег се, како наводи, нападају полиција и Кфор "није протест за општину, већ за власт", преноси Коха.
Поновио је и да је тзв. Косово "најдемократскија земља на Западном Балкану".
Курти је, у изјави британском дневнику "Гардијан", критиковао америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекавши да је његова изјава у вези са догађајима на северу Косова била наивна, неправедна и погрешна.
"Мислим да то није само неправедно, погрешно и увредљиво, већ је истовремено и веома наивно", поручио је Курти.
Он је рекао и да изјава и захтеви Блинкена да се обуставе полицијске активности на северу дефинитивно нису биле од помоћи.
Курти је, преноси Репортери, указао и да је разговарао са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром који је тражио да се градоначелници на северу преселе у друге објекте или да раде од куће, и да је то одбио.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је раније да је отказивање учешћа тзв. Косова на војним вежбама ''Дефендер Јуроп 2023'', 'прва последица' за владу у Приштини.
''За Косово су ове вежбе завршене. Затражили смо од косовског премијера Аљбина Куртија да одмаһ предузме кораке за деескалацију ситуације на северу. Он није одговорио на ове заһтеве. Зато разматрамо шта ће бити наше следеће акције'', рекао је Ховенијер новинарима у Приштини.
Ховенијер је рекао и да САД имају два захтева за владу у Приштини - да не инсистира да албански градоначелници раде из зграда општина, као и да повуче полицајце из три зграде општина на северу КиМ.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Стигла прва америчка казна за Приштину, САД имају и два захтева за Куртија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала