- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о ситуацији на КиМ: Кфор постао извор непотребног насиља

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Русија позива Запад да престане да пребацује одговорност за ескалацију на Косову и Метохији на Србе, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Позивамо Запад да коначно пригуши своју лажљиву пропаганду, да престане да пребацује одговорност за инциденте на Косову на Србе који су доведени до очајања, који мирно, без оружја у рукама покушавају да одбране своја законита права и слободе Ово је случај када је, у потрази за кривцима, посредницима из САД и ЕУ боље да смогну снаге и да се погледају у огледало“, саопштила је Захарова.

Како је додала, Кфор је постао извор насиља.

„Испоставило се да НАТО 'мировњаци' Кфора нису дорасли за кризну ситуација у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, која је у потпуности могла да се реши мирно компромисом. Не само да су показали свој непрофесионализам, него су постали извор непотребног насиља и фактор ескалације“, поручила је Захарова.

Селективан однос Запада према прописима Резолуције Савета безбедности УН 12 44, од којих се озбиљно схвата само присуство снага у покрајини, довело је до тога да НАТО потпуно погрешно тумачи функција Кфора, додала је она.
„Контингент НАТО ниједном није заштитио Србе из покрајине, него је уместо тога у служби штетног статуса кво – уз разуздани екстремизам Албанаца и антисрпско етничко чишћење. Немогуће је говорити о било каквом поверењу, а поготово о лојалности Срба у оваквим условима“, нагласила је она.
Русија позива Запад да не провоцира Београд, него да утиче на Аљбина Куртија.
„Није тешко утицати на 'премијера' Куртија и његово окружење – довољно је употребити полугу 'санкција' коју толико воле САД и ЕУ, али овај пут – оправдано. И не провоцирати Београд који је био приморан да подигне борбену готовост војске на највиши ниво и да је повуче на административну линију са Косовом, ризикујући да поново буде оптужен за 'ескалацију'“, наводи Захарова.
Како је додала, у актуелној ситуацији потребни су одлучни кораци усмерени на деескалацију, „ а не полумере попут идеје Американаца да новопечене 'градоначелнике' на неко време 'преселе' из општинских зграда у друге објекте“.
„Задатак број један и даље је формирање у покрајини заједнице српских општина у њеном изворном облику, утврђеном пре десет година у писаним споразумима Београда и Приштине под гаранцијама Брисела. То је кључни услов за дијалог који је једина шанса да се у региону обезбеди стабилност и безбедност“, нагласила је Захарова.
Приказ способности Војске Србије Гранит 2023 на аеродрому у Батајници - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Москва: Београд има право да врати ограничен број полицајаца и војника на Косово и Метохију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала