- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почело пријављивање за туристичке ваучере у поштама широм Србије

CC0 / Ансплеш/Dejan Zakic / Златибор
Златибор - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
У поштама широм Србије јутрос је почело пријављивање за туристичке ваучере за одмор у Србији, а према речима директора функције услуга у „Пошти Србије”, Бојане Николић, већ је поднето више од 10.000 пријава, од укупно 100.000 ваучера колико је планирано да се подели.
„Три стотине пошта је кренуло са радом од 7:00 сати, а осталих око 900 од 8:00 и већ се види да је интересовање за ваучере и овога пута велико као и приликом претходних подела. Доста је људи у шалтер салама пошта, који желе да остваре право на субвенционисани одмор“, рекла је она за Танјуг и навела да је посебно велики број заинтересованих у Крагујевцу, Лесковцу, Панчеву.
Када је реч о документима за пријављивање, Николићева каже да је неопходно донети личну карту или пасош, затим пријаву за ваучер која може да се одштампа са сајта „Поште Србије“ или Министарства туризма и омладине, попунити је и уз резервацију смештаја приложити и документацију за поједине категорије корисника којом се доказује да неко има право на ваучер.
А право на ваучер имају пензионери, они се према речима Николићеве, највише и пријављују за ваучере, затим незапослени, запослени који имају плату мању од 70.000 динара, студенти, старији од 65 који немају пензију.
„Процедура је таква да се попуњена пријава евидентира а на крају поштари људима који остваре ово право ваучере доносе на кућну адресу и они могу да иду на одмор у смештајне капацитете које су изабрали, а то су најчешће бање или планине“, рекла је Николићева.
Додала је да ће ваучери на кућне адресе бити испоручени у року од месец дана од дана пријављивања.
Иако постоје већ девет година, за туристичке ваучере у вредности од 5.000 динара увек влада велико интересовање и пријаве се изврше у рекордном року.
Са новом серијом ваучера немају право они који су оствари право коришћења у првој серији. Ваучери се могу искористити до 20. новембра.
„За пријаве прво и неопходно је да се изврши резервација код угоститеља који се налазе на листи угоститеља који раде по шеми ваучера - пружају угоститељске услуге који се налазе на сајту министарства. Након што се изврши резервација кроз централни информациони систем за угоститељство, потенцијални корисник услуге ваучера своју резервацију прилаже уз захтев на пословницама поште, као и доказ о остварењу права која смо навели“, навела је за Танјуг Дуња Ђенић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.
Према њеним речима, до сада има пријављених 4.300 угоститеља што је значајно већи број у односу претходне године када и је било 3.500.
„Тридесет дана је минимални рок за пријаву пре почетка реализације аранжмана. Остало је најинтересантније за грађане као и претходних година - Соко Бања, Златибор, Врњачка Бања, Сијаринска Бања“, рекла је Ђенићева.
Грађани се о условима за добијање ваучера и статусу своје пријаве могу информисати преко контакт центра „Поште Србије“ на број 0700 100 300.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала