- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Напад дроновима на Москву ─ терористички акт

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Напад украјинских дронова на Москву је акт тероризма, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
Напад на цивилне објекте потврђује каквим методама се користи Кијев, приметио је руски лидер.
„Нисмо ми покренули овај рат 2014. године – кијевски режим је покренуо рат у Донбасу. И ми не користимо та средства која користе украјински махери. Још једна потврда тога је напад на цивилне објекте у Москви“, рекао је председник.
Он је нагласио да, за разлику од Оружаних снага Украјине, руска војска наноси само високопрецизне ударе по објектима војне инфраструктуре.
„Оружане снаге Русије, које су биле принуђене да одговоре, Русија је била принуђена да одговори на рат који је покренуо украјински режим у Донбасу... покретањем специјалне војне операције. Они извод нападе на територију Украјине, али далекометним оружјем високе прецизности, управо по објектима војне инфраструктуре или складиштима муниције“, исткаао је Путин.
„Као што знате, кијевски режим изабрао је другачији пут, пут покушаја застрашивања Русије, застрашивања грађана Русије и напада на стамбене објекте. То је, наравно, јасан знак терористичке активности“, објаснио је шеф државе.
Покушаји да се изазове реакција Русије и испровоцира исти такав одговор су забрињавајући, грађани Украјине то треба да схвате, нагласио је он.
Путин је приметио да је систем ПВО током напада дронова на Москву функционисао нормално, задовољавајуће, иако још има не чему да се ради.
Он је напоменуо да се руска војска са истим проблемом „суочила на аеродрому Хмејмим у Сирији“.
Председник Русије потврдио је да су руске снаге пре 2-3 дана извеле напад на штаб војно-обавештајне службе Украјине.
„Већ смо говорили о могућности извођења напада на штабове где се доносе одлуке, на центре одлучивања. Наравно, овој категорији припада и војно-обавештајни штаб Украјине, на који је извршен напад пре два-три дана“, рекао је шеф државе током посете центра „Зотов“.

О ширењу НАТО-а

Коментаришући ширење НАТО-а, Путин је рекао да је Алијанса преварила Русију, обећавши да се неће ширити на исток, а стигла је чак до Украјине.
Он је напоменуо да се приликом формирања независне Украјине од самог почетка Украјина прогласила за неутралну државу.
„Уместо тога, постепено су кренули другим путем уласка у НАТО, организацију која је непријатељска према Русији и створена је искључиво за борбу против Совјетског Савеза и Русије. А 2008. године су, без икаквих спољашњих знакова неке војно-политичке тензије, објавили да улазе у НАТО, желе да уђу у НАТО, а западне земље, земље Алијансе у Букурешту су, мислим, на самиту објавиле да су за Украјину врата НАТО-а широм отворена. Не само што су нас преварили и рекли да неће бити никаквог кретања на исток, већ су чак стигли и до Украјине“, закључио је Путин.
Према његовим речима, територијом која се назива Украјина, последњих година владали су људи повезани са Западом.
„Територију која се зове Украјина, од самог почетка (после распада СССР-а) контролисали су фактички људи којима руководи Запад. Они су кренули путем борбе не само са Русијом, већ су на тој територији створили анти-Русију“, објаснио је Путин.
Рано јутрос беспилотне летелице су оштетиле стамбене зграде дуж Лењинског проспекта и у Улици Профсојузна на југозападу Москве. Такође, један дрон је погодио зграду у Улици Атласова у Новој Москви. Градоначелник Москве Сергеј Собјањин рекао је да нико од грађана у инциденту није озбиљно повређен, те да су две особе затражиле медицинску помоћ, али да им није била потребна хоспитализација.
Ловац Су-27 лансира ракете на вежбама - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска извела ракетне нападе на украјинске центре за доношење одлука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала