- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандал у Бугарској: Новцем за помоћ украјинским избеглицама финансиране "мртве душе"

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Кабинет бившег бугарског премијера Кирила Петкова је вероватно злоупотребио средства намењена украјинским избеглицама, произлази из изјаве министра унутрашњих послова те земље Ивана Демерџиева.
Влада Петкова функционисала је до августа 2022. године а након тога је формирана техничка влада.
Према његовим речима, национални оперативни штаб је скренуо пажњу на трошење средстава обе владе.
Када је реч о подршци избеглицама из Украјине и регистровао је велику разлику у сумама које су потрошене у истом периоду.
„У истом периоду од пет месеци регуларна влада је потрошила 150 милиона лева (скоро 77 милиона евра) а техничка влада – 43 (нешто више од 22 милиона евра)“, рекао је министар новинарима.
Он је додао да је 43 одсто средстава (вероватно оних које је определила влада Петкова) исплаћено 24 физичких лица која су била означена као контакт особе за 42 компаније. Поред тога, остало је нејасно коме конкретно и коликом броју људи је усмерен део средстава, конкретно сума од 93 милиона лева (48 милиона евра).
Такође, министар је рекао да је током рада владе Петкова исплате вршило Министарство туризма.

„Највероватније су финансијску подршку добијале ‘мртве душе’ – људи које су само по папирима смештали у хотеле“, навео је министар.

Бивши вице-премијер Калина Константинова која се бавила питањем помоћи украјинским избеглицама категорички је одбацила ове тврдње, истичући да никаквих „мртвих душа“ није било. Сва средства за ибеглице била су опредељена преко ЕУ а не из буџета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала