- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Проглашена ванредна ситуација у Лозници и у појединим деловима Шапца и Пожеге

Пратите нас
Штаб за ванредне ситуације Шапца донео је олуку о проглашењу ванредне ситуације у појединим деловима на територији града због опасности изазваном обилним падавинама, поплавама и појавом бујичних вода. Ванредна ситуација проглашена је и на територији Лознице и у 18 месних заједница Пожеге.
Хитну седницу Штаба за ванредне ситуације Шапца сазвао је градоначелник Александар Пајић, а ванредна ситуација проглашена је у месним заједницама: Петковици, Десићу, Грушићу, Варни, Јевремовцу, Горњој Врањској, Криваји, Букору, Румској, Волујцу, Накучанима, Дворишту, Поцерском Метковићу, Бојићу, Заблаћу, Метлићу, Белој Реци и Синошевићу, објавила је градска управа Шапца.
Ванредна ситуација је уведена и ради спровођења оперативних мера заштите и спасавања.
Пајић је наложио да се привредни субјекти од посебног значаја ставе у стање приправности, изврше проверу материјално-техничких средстава и расположивих људских ресурса у циљу стављања у функцију одбране од поплава.
На седници Штаба поручено је да ће редовно информисати и обавештавати јавност о свим битним чињеницама од значаја за заштиту и спасавање, као и престанку опасности због којих је ванредна ситуација проглашена.

Ванредна ситуација проглашена у Лозници

Штаб за ванредне ситуације Лознице прогласио је ванредну ситуацију на територији града, а полазећи од стања на терену и даље могуће опасности од изливања водотокова.
Седници Штаба за ванредне ситуације Лознице присуствовали су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, Полицијске станице Лозница и Ватрогасно спасилачке јединице Лозница.
Имајући у виду да је ово подручје означено као подручје ризика, црвеним метео алармом Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице ће све време бити ангажован првенствено на терену и налазиће се у тзв. сталном заседању, објављено је на сајту града Лозница.

Ванредно и у 18 месних заједница општине Пожега

Обилне падавине које су погодиле западну Србије током претходне ноћи највећу штету изазвале су у општини Пожега где је уведена ванредна ситуација у чак 18 месних заједница ове општине.
У селу Отањ дошло је до изливања мањих, бујичних токова који су нанели огромна оштећена на локалним путним правцима али и на пољопривредним засадима.
„Штете су огромне. Киша је однела путеве и у равници и на свим околним брдима, не може да се прође. То је било пре три, четири дана, а синоћ нам је на другој страни села огромна вода однела и још увек односи путеве. Како ћемо ово санирати без помоћи општине и државе, стварно не знам. Народ не може да приђе кући. Остали смо без струје, без свега, стварно је велика штета“, изјавио је Веселин Јездић, представник Месне заједнице Отањ.
Јездић је додао да је ову месну заједницу погодио и град, али су највеће штете изазване огромним падавинама.
Након што је у петак уведена ванредна ситуација у шест месних заједница на територији општине Пожега (Отањ, Врањани, Јелен До, Тучково, Папратиште и Засеље), данас је на седници Штаба за ванредне ситуације уведена ванредна ситуација у још 12 месних заједница ове општине (Горњој, Средњој и Доњој Добрињи, Честобродици, Каленићима, Глумчу, Бакионици, Лорету, Пријановићима, Пилатовићима, Прилипцу и Лопашу).
Председник општине и командант Штаба општине Пожега Ђорђе Никитовић рекао је да ситуација заиста није добра и да су на територији целе општине штете велике.
Према његовим речима, макадамски путеви су готово уништени, а тек после изласка комисије за процену пољопривредне штете, након што прођу падавине, моћи ће да се зна колика је укупна штета.
Поплава код Лознице, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
ДРУШТВО
Поплављена домаћинства у лозничком и шабачком крају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала