- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расте ауторитет БРИКС-а: Русија и Кина поздрављају жељу Венецуеле да се придружи организацији

© SputnikЗаставе чланица групе БРИКС
Заставе чланица групе БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Русија високо цени изјаву председника Венецуеле Николаса Мадура који је рекао да његова земља жели да се придружи БРИКС-у, што указује на све већи ауторитет организације, рекао је за Спутњик директор одељења за Латинску Америку при Министарству спољних послова Русије Александар Шчетинин.

„Изјава Мадура говори о све већем ауторитету који БРИКС добија у актуелној међународној ситуацији на основу својих ставова о дешавањима, својих процена, свог модела сарадње на равноправној основи без санкција и притисака“, рекао је Шчетинин, коментаришући изјаву Мадура да Венецуела жели да постане део БРИКС-а.

Како је додао, у овом тренутку чланице БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) разговарају о критеријумима и модалитетима ширења организације.
„Када буду усвојени одговарајући договори, разговараће се и о конкретним кандидатима који изразе или су изразили жељу да се придруже БРИКС-у. Како разумемо, председник Венецуеле је истакао да је и његова земља на списку кандидата. Ми то веома ценимо“, казао је Шчетинин.

Кина поздравља намеру Венецуеле да се придружи БРИКС-у

Кина подржава процес ширења чланства БРИКС-а, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг, коментаришући изјаву Мадура.
„Кина је увек сматрала БРИКС отвореним и инклузивним механизмом, те подржава процес ширења организације. Поздрављамо придруживање што је могуће више партнера истомишљеника великој породици БРИКС у блиској будућности“, казала је портпаролка.
Раније је председник Венецуеле Николас Мадуро рекао да би Венецуела желела да буде део БРИКС-а, јер та организација формира нови светски поредак. Такође, бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је да благонаклоно гледа на ту могућност.
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Ред пред вратима БРИКС-а: Још 19 држава жели да уђе у организацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала