- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска уништила последњи украјински ратни брод

© Sputnik / Igor Maslov / Уђи у базу фотографијаУкрајински ратни брод „Јуриј Олефиренко“.
Украјински ратни брод „Јуриј Олефиренко“. - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Руска авијација је високо прецизним ударом уништила последњи војни брод Ратне морнарице Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Услед напада високо прецизним оружјем на пристаниште ратних бродова у луци Одеса 29. маја, Ваздушно-космичке снаге Русије су уништиле последњи ратни брод украјинске Ратне морнарице 'Јуриј Олефиренко'“, наводи се у саопштењу руске војске.

„Јуриј Олефиренко“ је средњи десантни брод пројекта 773. Направљен је у Пољској, а у мају 1971. године примљен је у састав Ратне морнарице СССР-а као СДК-137. Након поделе Црноморске флоте 1994. године, брод је предат Украјини и преименован у „Кировоград“. Након уједињења Крима и Русије, брод је неко време био под контролом руске флоте, али је затим враћен Украјини и пребачен у Одесу. Назив „Јуриј Олефиренко“ добио је 2016. године.
Раније је министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио да су Оружане снаге Украјине током маја изгубиле више од 16.000 војника, 16 авиона, пет хеликоптера, 466 беспилотних летелица, више од 400 тенкова и других борбених оклопних возила, 238 јединица пољске артиљерије и минобацача.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Од доласка Бајдена на власт Америка укупно дала 38,3 милијарде долара за војну помоћ Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала