Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић за Си-Ен-Ен: Две ствари су важне у вези са ситуацијом на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије
Састанак председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за америчку тв станицу Си-Ен-Ен да постоје две важне ствари у вези са ситуацијом на Косову и Метохији - што нису имплементирани договорени споразуми, а Србија је све имплементирала и што су последњи локални избори на северу КиМ били нелегитимни због излазности од само три одсто.
„Приштина је имала само једну ствар да формира ЗСО, а то није учињено“, рекао је Вучић.
„Курти помиње малу излазност на изборима, али да ли сте чули да неки избори могу да буду легитимни са три одсто гласова“, додао је он, говорећи о новоизабраним тзв. градоначелницима четири општине са већински српским становништвом на северу КиМ.
На констатацију водитеља да је Курти рекао да већина на северу КиМ није изашла на изборе у априлу пошто је било наводних притисака и уцена из Београда, Вучић је рекао да он није то тражио од Срба и да је то била њихова одлука.
''Срби од 2013. године четири пута су учествовали на изборима. Од како је Курти дошао на власт, он брани Србима да учествују на референдумима или парламентарним изборима у Србији, а што је важније од тога, он није допринео стварању ЗСО, што је за Србе предуслов да учествују у локалним изборима на КиМ'', рекао је председник Србије.
Срби на Косову и Метохији траже безбедност за своје породице, истакао је Вучић и напоменуо да је од када је Курти дошао на власт било 353 етничких напада на њих и да је од почетка ове године шест српских цивила је било упуцано, међу којима и деца.
Вучић је, на питање како би могло да дође до деескалације ситуације на КиМ, одговорио да стално позива Србе да буду мирни, да мирно протестују и да је учинио све да се ситуација стабилизује.
"Ми жалимо и што су повређени војници Кфора, и јасно смо то рекли. Срби мирно протестују. Доктори, медицинске сестре, професори сви мирно протестују. Да ли је те људе неко уценио? Не, они само хоће да се специјалне јединице Росу повуку, и да се повуку илегални градоначелници", рекао је он.

Вучић је међународну заједницу позвао на одлучну акцију против оних који су тврдоглави, који ескалирају ситуацију на терену и угрожавају мир и стабилност.

На питање новинара да прокоментарише тешке оптужбе премијера привремених приштински институција Аљбина Куртија на рачун Срба које је назвао "фашистичком милицијом", Вучић је рекао:

"Нису то само снажне оптужбе, већ увреде, његове речи више говоре о њему самом, него о онима о којима он говори".

На инсистирање водитеља Си-Ен-Ена да одговори на питање шта треба да се деси да Србија призна самопроглашену независност Косово, Вучић је истакао да то питање није на столу, и да се на Охриду и у Бриселу говорило о нормализацији, а не признању.

"У дијалогу причамо о нормализацији односа, ми признајемо Повељу и Резолуцију УН, али смо спремни да разговарамо о компромисним решењима".

"Право питање је зашто неко жели да ескалира ситуацију. Чуо сам у разним медијима како ће Србија по Путиновом налогу напасти некога. И наравно, то се није десило", нагласио је председник Србије.
Вучић је рекао да је задовољан због изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена, и додао да је изјава председника Француске Емануела Макрона такође добра оцена ситуације.
"Говорећи о нашим обавезама. Ми се понашамо 100 одсто у складу са Кумановским споразумом, и у складу са Резолуцијом 1244. Ми нисмо послали ниједног војника на КиМ, нити смо кршили споразуме. Стриктни смо по том питању, и имамо стално добре разговоре са војницима Кфора. До сада сам имао 1.000 консултација са Столтенбергом, и надам се да ћемо очувати тај ниво комуникације", рекао је Вучић.
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Макрон: Приштина сноси одговорност за немире на северу Косова, очекујем сусрет са Вучићем и Куртијем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала