- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изненадна жеља Брисела да „усиса“ Балкан: Циљ је пре свега – антируски

© PixabayБалкан ЕУ - илустрација
Балкан ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Изненадни план Европске комисије за „убрзану интеграцију балканских земаља у ЕУ“ има тактичко значење – да се пошаље сигнал да ЕУ жели да остане доминантан фактор на Балкану и да нема само „штапове“, него и „шаргарепе“. Али, питање је колико су „шаргарепе“ атратктивне.
Сасвим је сигурно да ћемо наредних дана и недеља, у реакцијама на план који је на форуму у Братислави представила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, у проевропским сегментима српског друштва сведочити наративу о „фундаментално великој шанси за Србију“, каже др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

Геополитичка порука ЕУ

„Чини ми се да је ово геополитички потез који има за циљ да се пошаље политички сигнал у недостатку воље, пре свега Француске, али и неких других држава да се формално иде у интеграције држава Западног Балкана“, коментарише он.
Иако је план представљен у, како је наведено, контексту дестабилизације ситуације у региону, Митић сматра да на њега не треба гледати у том контексту. План је припреман од раније и сада је, с обзиром на ситуацију на Косову и Метохији добио на додатној хитности.
Ипак, приметно је да планом ЕУ ни на који начин не осуђује и не ограђује се од онога што Приштина чини на Косову и Метохији.
„Оно што је видљиво је да ће се дестабилизација користити, као што се користила и дестабилизација у Украјини, за геополитичке поруке, које за искључив циљ имати доминацију, да је ЕУ та која се пита и у политичком, и економском, и инфраструктурном смислу за оно што се дешава на Балкану. Наравно, на основу, пре свега својих интереса, геополитичких и економских, који су, као што знамо, често потпуно супротни и контрадикторни у односу на интересе српског народа“, истиче Митић.

Антируски говор Урсуле фон дер Лајен

Према речима нашег саговорника, сам план плод је вишегодишњег рада и веома је важно посматрати га у ширем геополитичком контексту. Цео говор Урсуле фон дер Лајен има оштре и грубе антируске конотације. У том смислу поменут је и план о бржој интеграцији земаља Западног Балкана у ЕУ, објашњава Митић.
Један од интереса који се провлачи кроз говор председнице ЕК је и циљ да се политике држава региона усагласе са политиком Брисела, као и даље одрицање од онога што Фон дер Лајенова назива „гасном зависношћу“ од Русије.
Све у свему, многе невладине организације већ годинама говоре о томе да би земље западног Балкана могле и без формалног учлањења у Унију се брже и боље интегришу у делове заједничког европског тржишта.
„Ако посматрамо и контекст састанка Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву, француског предлога чији је циљ да се државе које нису чланице Уније држе под контролом Брисела и Запада, у том контексту би требало посматрати и план Урсуле фон дер Лајен. Јасно је да у овом тренутку нема било каквих могућности да се државе кандидати брже интегришу у смислу чланства у ЕУ и баш се због тога покушава са разним алтернативним моделима. Један од тих модела је Европска политичка заједница, која би била политички кишобран, а предлог Урсуле фон дер Лајен више је везан за економски аспект“, објашњава Митић.
Предлог се тиче интеграције у одређеним секторима, као што су сајбер-безбедност, дигитална трговина, као и енергетска сарадња.
„Рекао бих да је циљ да ЕУ пошаље сигнал да жели да остане доминантан фактор на Западном Балкану и да не допусти другим светским силама да врше свој утицај у региону“, закључује Митић.
Урсула фон дер Лајен представила је план ЕУ на ГЛОБСЕК форуму у Братислави, где је навела да ЕУ жели да „наставе напредак на интеграцији балканских држава у ЕУ, који је постигнут последњих месеци“.
Она је додала да „недавне тензије изазивају забринутост“ и поновила позив „свим странама да одустану од конфронтације и да предузму мере како би се повратио мир“.
Према њеним речима, план предвиђа веће укључивање земаља региона у заједничко тржиште ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање процеса кључних реформи и повећање износа средстава која ЕУ додељује државама кандидатима пре уласка у ЕУ.
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СВЕТ
Европска комисија припремила нови план за убрзану интеграцију Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала