- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска спречила украјински терористички напад: Шта се дешава у Белгородској области

© Sputnik / РИА НовостиРуска војна техника у Белгородској области
Руска војна техника у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Руске снаге, заједно са јединицама Федералне службе безбедности (ФСБ), одбиле су три покушаја украјинских милитаната да продру у Белгородску области и изведу терористички напад на цивилно становништво, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Око три сата ујутру по московском времену, након интензивног гранатирања цивилних објеката у Белгородској области, украјинске терористичке формације са две моторизоване пешадијске чете, оснажене тенковима, покушале су да упадну на територију Русије у подручју места Нова Таволжанка и међународног пункта 'Шебелкино'“, наводи се у саопштењу руске војске.

Активним дејствима руских снага противник је потиснут. Државна граница Русије није нарушена. Авијација Западног војног округа извела је на противника 11 удара, ракетне снаге и артиљерија гађале су 77 пута, а коришћени су и вишецевни ракетни лансери.
„На пограничном подручју на украјинској страни ликвидирано је преко 30 украјинских терориста, четири борбена оклопна возила, борбено возило система 'град', као и један камионет“, саопштила је руска војска.

Најважније информације о гранатирању Белгородске области

Украјинске снаге протекле ноћи покренуле су интензивно гранатирање града Шебекина у Белгородској области који је удаљен око четири километара од државне границе са Украјином.
Како је саопштио губернатор области Вјачеслав Гладков, у нападу нема погинулих, док је услед повреда хоспитализовано 11 људи.
У граду нема струје, услед пада гранате запалио се дом за смештај радника, а оштећена је и зграда администрације. Штету је претрпело најмање 20 објеката.
Председник Русије Владимир Путин одликовао је Орденом за храброст шефа администрације Шебекинског округа Владимира Жданова.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ситуација са гранатирањем у Белгородској области никако не може утицати на ток специјалне војне операције у целини. Такође је казао да је Путин у сталном контакту са свим надлежним ресорима и властима Белгородске области.
Последњих дана украјинске снаге готово непрекидно гранатирају Белгородску област. Према саопштењу локалних власти, само јуче је у Шебекину оштећено 37 зграда и 29 приватних кућа, као и 70 возила.
Хаубица из напуштене артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинска војска извела напад на руски град Шебекино у Белгородској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала