- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Никола и Никола – једно слово разлике и „српско“ финале НБА лиге

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
НБА лига улази у врхунац сезоне, а у центру пажње налази се невероватни Никола Јокић, српски кошаркаш који предводи Денвер Нагетсе у њиховој потрази за првом НБА титулом. Нагетси ће се за титулу борити против Мајамија за који наступа још један српски играч Никола Јовић.
Јокић је неоспоран вођа Нагетса, показујући своју бриљантност током плеј-офа. Са својим импресивним просецима од 29,9 поена, 13,3 скокова и 10,3 асистенције по утакмици, те рекордних осам трипл-даблова у 15 утакмица, Јокић је показао да је спреман да носи свој тим на леђима. Понекад и сам.
Његова ефикасност није ништа мање запањујућа. Јокић је импресивно шутирао, чак 47 одсто шутева за три поена, а његова способност да креира напад Денвера је просто изванредна. Плејмејкер је у телу центра. Нагетси су постали све ефикаснији како је плеј-оф одмицао, побољшавајући офанзивни рејтинг у свакој наредној рунди.
Међутим, у финалу Јокића очекује прави изазов - Мајами Хит и њихова снажна одбрана.
Бам Адебајо ће бити задужен за заустављање Јокића, али досадашње екипе против којих је Денвер играо нису успеле да пронађу решење за српског центра. Јокић је показао да је лукав мајстор, способан да пронађе отворене саиграче и постигне поене из различитих позиција на терену.
Мајами је познат по тактици преузимања играча, али против Јокића су раније применили другачији приступ. Нису често преузимали играче с којима се Јокић налазио у пик ен рол ситуацијама, покушавајући да избегну његове познате пасове. Адебајо ће се вероватно супротставити Јокићу један на један, користећи своју снагу и окретност како би му отежао посао.
Нагетси су показали невероватан напредак током сезоне, док је Хит својим изненађујућим победама против фаворизованих тимова доказао да је спреман за велике ствари и достигнућа.
Осим Николе Јокића који предводи Денвер Нагетсе, у овом НБА финалу ће се на терену наћи још један талентовани српски играч - Никола Јовић. Јовић је показао способност да пружи подршку Мајамију, било да је то кроз прецизно додавање или погодак споља, у реално малој минутажи коју добија.
Српски двојац, Јокић и Јовић, свакако представља невероватну снагу за Србију у најјачој лиги света. Њихова присутност у овом финалу даје посебан значај српској кошарци, док ће љубитељи игре под обручима с поносом пратити њихове наступе. Наравно, јасно је да ће Јокић имати значајно и неупоредиво већу улогу.
© AP Photo / Wilfredo LeeНикола Јовић
Никола Јовић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Никола Јовић
Биће то прилика за Србију да буде поносна на своје кошаркашке таленте и да ужива у спектаклу који доноси финале.
Лидери Мајамија ове сезоне су Џими Батлер, Бам Адебајо и Кајл Лаури. Батлер је превејан лисац, вођа је тима на сваки начин, искусни је крилни играч који својим лидерством и квалитетом игре даје тон екипи. Бам Адебајо је доминантан центар који својом атлетичношћу и дефанзивним способностима игра важну улогу у тиму. Лаури као искусни плејмејкер доноси стабилност и организацију у игри. Ови играчи су кључни за успех Мајамија и од њих се очекује да преузму вођство и пруже врхунске наступе током финала НБА лиге.
Код Денвера је то једноставно: Никола Јокић и Џамал Мари су водећи играчи ,суперзвезде екипе, а уз њих добар добринос дају и Кентавијус Колдвел Поуп, као и Арон Гордон и Мајкл Портер јуниор. Чини се да Јокић никада није имао овако добру подршку саиграча као ове сезоне.
Ако Јокић буде расположен како зна, Денвер ће бити близу историјског успеха. Од њега много зависи. Да не кажемо све. Важно је рећи и да је Денвер славио на последње четири утакмице против Мајамија.
Ко ће изаћи као победник овог финала?
Хоће ли Јокић и Нагетси освојити прву НБА титулу или ће Батлер и Мајами направити невероватан подвиг као осми носилац и освојити титулу? Да ли ће Мајкл Мелоун успети да надмаши невероватног тренера Мајамија Ерика Сполстру?
Прва утакмица на програму је у ноћи четвртак на петак од 02.30 по српском времену.
Тренер кошаркаша Виртуса Серђо Скариоло - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СПОРТ
Горући проблем европске кошарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала