- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Питање пријема Украјине у НАТО не треба да се разматра на самиту у Виљнусу

© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Питање пријема Украјине у НАТО не би требало да се разматра на самиту Алијансе у јулу, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто после састанка министара спољних послова НАТО-а у Ослу.
„Приступање НАТО-у једне земље која је у рату не може да се нађе на дневном реду. Мислим да у затвореном кругу постоји сагласност о томе да се земља у рату не може прихватити“, рекао је шеф мађарске дипломатије.
Он је позвао да никог не треба обмањивати и да се не прави неки распоред за земљу у сукобу.
„Можете врдати, можете убеђивати Украјинце да ће на самиту добити некакав распоред за улазак у НАТО, али то би било непоштено према Украјинцима. Не могу се стварати илузије које очигледно неће бити спроведене“, нагласио је Сијарто.
Министар је истакао да Будимпешта сматра да је обука украјинских војника под заставом НАТО-а неприхватљива, јер Алијанса треба да избегава директан сукоб са Русијом. Истовремено, обука војних стручњака у области здравства не подиже никаква питања, додао је министар.
Са своје стране, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су министри на неформалном састанку у Ослу разговарали о приближавању Алијансе са Кијевом, укључујући и подизање статуса комисије НАТО-Украјина на ниво савета.
Генерални секретар је напоменуо да НАТО сматра реалним улазак Украјине у Алијансу, али није одговорио да ли ће Кијев добити званичан позив током самита у Виљнусу 11-12. јула.
Врховна рада Украјине је у децембру 2014. године правно забележила укидање ванблоковског статуса Украјине. У фебруару 2019. године, парламент је у Устав увео да се политика земље води ка ЕУ и НАТО-у.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала