Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта значи кад Американци помињу протекторат на северу Космета

© AP Photo / Darko BandicАмерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ
Амерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Сваки такозвани протекторат на северу Косова и Метохије значио би рушење Резолуције 1244 што не сме и не може да се деси. Американци хоће да разноразним тобожњим решењима покушају да нађу оправдање да се усидре на КиМ, при том, кад кажем Америка мислим на НАТО пакт, упозорава дипломата Бранко Бранковић.
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да што је више страних трупа на Косову, мање је власти Приштине над њим, а говорећи о ситуацији на северу истакао је да постоји велика опасност да, како је навео, странци успоставе де факто, а можда чак и де јуре протекторат над севером КиМ.
Ховернијер је такође рекао да више страног присуства на Косову и Метохији значи мање могућности за локално становништво и Албанце да сами одлучују, додајући да кратковида политика у најгорем случају ствара Палестину, а у најбољем случају Кипар.

Протекторат на северу је бесмислица

Бивши амбасадор и дипломата Бранко Бранковић истиче да ова изјава звучи као да би, ако би се то десило, владавину на северу Косова преузела Америка и Кфор, односно, НАТО пакт у ствари.

„Све то што се сад прича око протектората на северу је бесмислено јер је цело Косово и Метохија под протекторатом УН и Резолуцијом 1244. Докле год та резолуција постоји не може да се деси ништа од овога што амерички амбасадор прича да се спроведе. А и нема потребе за тим,“ објашњава Бранковић.

У овој ситуацији је, како каже, најважније да се спроведе све оно што Резолуција 1244 подразумева, укључујући и евентуални повратак наших безбедносних снага, како је предвиђено овим актом, на север Косова и Метохије.
„Такође треба да се испуни и Бриселски споразум формирањем ЗСО. То је оно што једино може да се ради јер за ове две ствари постоје важећи договори и потписани споразуми. Резолуција 1244 зна се шта значи, као и Бриселски споразум. То су једине две ствари на које могу да се ослоне и у складу са њима нешто да праве. Сваки други такозвани протекторат напада и руши Резолуцију 1244 што не сме и не може да се деси,“ изричит је Бранковић.

Само у складу са Резолуцијом 1244

У супротном, било ко, додаје он, да тако нешто уради СБ УН морао би да одржи седницу, и да све поништи.
„Амерички амбасадор може шта жели да прича али све то се сада своди на разно-разне ујдурме с обзиром на чињеницу да је цела ситуација у Украјини у безнадежној ситуацији за Америку и Западну Европу и због тога покушавају да негде учине нешто како они хоће што је неприхватљиво, како би се некако етаблирали, везали за КиМ. Увек стојим на становишту да разноразна тобожна решења подразумевају да они покушавају да нађу оправдање за то“, каже Бранковић.
Перко Матовић из Центра за националну политику верује дотле да с обзиром да је читаво Косово и Метохија протекторат под УН а не независна земља изјава Ховенијера да ће север бити протекторат може да значи да је могуће да ће се Америка упустити у формирање ЗСО, не уважавајући мишљење Приштине.
"Ову изјаву бих повезао са изјавом америчког изасланика за западни Балкан Габријелом Ескобаром који је једном рекао да ће они формирати Заједницу српских општина без одобрења Приштине, уколико Приштина то буде ескивирала,“ подсећа саговорник Спутњика.

Понашање Куртија прелило чашу

Матовић верује да је ово могуће, јер је понашање Приштине, како каже, овај пут код Америке „прелило чашу“, која је већ била дупке пуна.
Према његовим речима, већ уведене санкције избацивањем Приштине из војне вежбе НАТО је огроман сигнал који говори у прилог томе да би Америка заиста могла да преузме ствари у своје руке.
„Такође, Американци су рекли да ће престати да помажу промоцију независности Косова у свету и да неће помагати учлањење Косова у међународне организације. Дакле, чини се да је Америка овај пут одлучна и да Приштина неће моћи тако лако преко ноћи да поврати поверење Америке, јер ће за све будуће договоре бити сумња према њима, јер нису сада послушали Америку и радили су на своју руку, што је довело до ескалације на северу,“ уверен је Матовић.
Влада привремених приштинских институција је саветована од стране САД и ЕУ да градоначелници не покушавају да уђу у зграде у којима нису добродошли, те да своје дужности обављају у месним канцеларијама у већински албанским селима унутар ових општина.
Савет је Приштина само делимично послушала и једино церемоније полагања заклетви градоначелника организовала у албанским селима, да би већ сутрадан специјална полиција извршила насилно преузимање главних општинских зграда.
Неколико сати након акције специјалних јединица, амерички државни секретар Ентони Блинкен осудио је акцију и најавио да ће она имати последице по билатералне односе тзв. Косова и САД.
Припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Дачић: Нико неће бити на страни Приштине
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Стигла прва америчка казна за Приштину, САД имају и два захтева за Куртија
Фотографија припадника косовске полиције наоружаног дугим цевима  током  упада на север КиМ - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Да ли су ментори Приштине разумели председника Србије?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала