- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: НАТО разматра безбедносне гаранције Украјини

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
НАТО тренутно активно разматра безбедност Украјине у постконфликтном периоду како би се гарантовало да се сукоб неће наставити, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после неформалног састанка министара спољних послова НАТО-а у Ослу.
Генерални секретар је истакао да, с обзиром да је састанак био неформалан, након њега нису предвиђене одлуке.
„То је био неформални састанак и нисмо доносили никакве одлуке... Ратови су непредвидиви, нико не може да предвиди како и када ће се завршити. Али након завршетка рата морамо да обезбедимо одређене споразуме који гарантују безбедност Украјине у будућности и омогуће да то није само предах у агресивним дејствима Русије против Украјине“, рекао је он, одговарајући на питање новинара да ли Кијеву треба давати безбедносне гаранције и од ког тренутка оне треба да буду на снази.
Он је објаснио да је потребно да се Украјини обезбеди дугорочна војна подршка, вишегодишњи програми и размотре оквири за пружање гаранција како председник (Русије Владимир) Путин не би могао поново да нападне Украјину.
Према његовим речима, „тек треба да се утврде детаљи како ће се то радити, који ће бити механизми, али је идеја да се не дозволи да се историја понови... То је задатак, о томе разговарамо“. Он је напоменуо да су „пре доношења оваквих одлука неопходне консултације савезника“.
„Имали смо општи разговор о томе како да постигнемо међусобно разумевање и да кренемо напред. Прво, сви се слажу да су врата НАТО-а отворена и да ће Украјина постати чланица... Такође је стављен акценат на потребу да се фокусира на хитне задатке и гарантује пружање неопходне војне подршке Украјини“, додао је генерални секретар.
Упитан о чланству Украјине у НАТО-у и давању „перспективе“ за такав процес, он је нагласио да је „за НАТО и за Украјину најважније да се осигура победа Украјине и ми пружамо невиђену подршку. На данашњем састанку и на самиту у Виљнусу следећег месеца потпуно сам сигуран да ће главно питање бити како наставити и развијати конкретну војну подршку Украјини у опреми, муницији, резервним деловима – свиме што је потребно да им се омогући да ослободе више територије“.
„То је најважнија ствар, то је оно на шта се свакодневно фокусирамо. Украјинци траже више и ми ћемо мобилисати већу подршку“, рекао је Столтенберг.
Према његовим речима, дугорочне реформе, прелазак на НАТО стандарде за Украјину „можда нису хитни задаци, али је важно и шаље сигнал о дугорочним обавезама (НАТО-а пред Украјином)“.

Шолц: Немачка је спремна

Немачка је спремна да Украјини пружи безбедносне гаранције, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц на самиту Европске политичке заједнице, преноси „Велт“.
„Увек смо говорили да ће након сукоба бити потребне гаранције за мировни поредак и Немачка ће дати свој допринос томе“, рекао је Шолц.
Канцелар није објаснио какве ће, конкретно, бити те гаранције, додавши да то предстоји прецизирати.
Украјински председник Владимир Зеленски који је учествовао на самиту истакао је да су безбедносне гаранције „веома важне“ за Украјину и суседне земље.
Раније је лист „Волстрит џурнал“ објавио да Сједињене Америчке Државе и западни савезници разматрају идеју о безбедносном моделу за Украјину, по узору на израелски.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала